7 tips tegen symptomen van eczeem

www.proven-probiotica.nl > Blog > Huid > 7 tips tegen symptomen van eczeem

eczeem slapen probiotica

Ben jij 1 van die 1,2 miljoen Nederlanders die last heeft van eczeem? De constante aandrang om die jeukende huid te krabben. Of je nou op vakantie bent, tijdens je eerste date of als je probeert te gaan slapen. Je bent niet alleen. In deze blog 7 tips tegen de symptomen van eczeem.

Ongeveer 5% van nederland heeft last van eczeem en bij kinderen komt het relatief vaker voor. 8 procent van de jongetjes en 6 procent van de meisjes tot vier jaar hebben eczeem. Tussen de vier en zestien jaar daalt het aandeel met eczeem, om daarna weer iets toe te nemen. Vrouwen hebben er wat vaker last van dan mannen.

Wij hebben verschillende experts benaderd om deze 7 tips tegen symptomen van eczeem te maken.

Tip 1 Laat je huid niet uitdrogen

Gebruik moiturisers, vochtinbrengende cremes die geschikt zijn bij eczeem. Eczeem kan overal op je lichaam zichtbaar worden maar vooral op benen en armen kunnen droge harde plekken en rode vlekken ontstaan. Met een goede vochtbalans in de huid vermindert de jeuk, dus het krabben, dus het ontstaan van wondjes en ontstekingen.

7 tips tegen de symptomen van eczeem

7 tips tegen de symptomen van eczeem

Tip 2 Kies voor katoen

Helaas verergeren de symptomen van eczeem als je synthetische en strakke kleding draagt. Kies voor ruim zittende katoenen kleding. Kijk eens bij de Hema, daar vind je zelf biologisch katoenen kleding.

Tip 3 Zorg voor een gebalanceerde darmflora

Iedereen heef vriendelijke gezonde bacteriën in zijn darmen nodig. Die bacteriën helpen de spijsvertering, nemen nutriënten op en elimineren toxinen (giftig afval). De huid is een spiegel van de gezondheid in je darmen. Een gezonde darmflora kan uitbraken van eczeem verminderen. Er zijn verschillende gepubliceerde onderzoeken naar de bijdrage van de darmflora op ziekten zoals acne, rosacea, eczeem en zelfs anti-aging. Om je darmflorate ondersteunen eet je gefermenteerde voeding zoals kefir, zuurkool, kimchi en miso-soep. Je kunt ook een voedingssupplement gebruiken.

Tip 4 Zeg nee tegen suiker

Kijk goed naar “verborgen” suikers in sauzen, brood, ontbijtgranen, soep, yoghurt, dressing en 0%-vet-produkten (vaak is het vet vervangen door suiker). Suiker verstoort niet alleen de hormoon-balans die weer zorgt voor huidklachten maar speelt ook een rol bij ontstekingen zoals eczeem, psoriasis en rosacea.

Tip 5 Vermijd parfum

Vaak ervaren mensen met eczeem dat hun huid gevoelig reageert op parfum, chemicaliën en parabenen in huidverzorgingsprodukten. Gebruik parfum- en parabenen-vrij huidverzorginsprodukten om irritaties te voorkomen.

Tip 6 Eet meer vis

Mensen met eczeem hebben een hogere behoefte aan omega-3, of een teveel aan omega 6 en 9. Omega-3 speelt o.a. een rol bij ontstekingen. Kies voor verse-vette-wilde vis zoals zalm, sardinen, haring of ansjovis. Lust je geen vis, er zijn ook supplementen op basis van krill en algen.

Tip 7 Slaap koel

Broeierige warmte op de slaapkamer kan de symptomen van eczeem verergeren. Slaap koud. Leg desnoods je kussen en laken in de vriezer, als je plek hebt. Een airco werkt, maar kost wel geld. Probeer een ventilator die de lucht inbeweging brengt.

Onderzoek naar probiotica en eczeem tref je hier aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *