Hooikoorts uit je darmen?

www.proven-probiotica.nl > Blog > Probiotica > Hooikoorts uit je darmen?

allergie hooikoorts probiotica

Pollen, stof, huismijt, het hangt in de lucht en veel mensen hebben er last van. Het kan leiden tot hooikoorts-symptomen. Ligt de oorzaak van jouw hooikoorts in je darmen?

Bacteriën in het immuunsysteem

De bacteriën in je darmen spelen een grote rol in je immuunsysteem. De gevoeligheid voor pollen in de lucht is een over-reactie van dit immuunsysteem op het allergeen stuifmeel.

Bewijs en onderzoek

Er is steeds meer bewijs dat vriendelijke darmbacteriën (probiotica) kunnen helpen in het voorkomen en verlichten van allergische reacties. Voeding zoals yoghurt, kefir en zuurkool bevat grote hoeveelheden aan vriendelijke bacteriën. Het wordt alleen te weinig gegeten. Misschien maakt een voedingssupplement dit gemakkelijker.

Vriendelijke bacteriën kunnen een bijdrage leveren aan de balans in de darmflora die het immuunsysteem ondersteunt. De goede bacteriën kunnen ook de antilichamen (IgA) verhogen die in de luchtwegen en in de spijsvertering de effecten van allergiën kunnen verminderen. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van probiotica op allergiën bij kinderen. Vanaf de geboorte (zelfs tijdens de zwangerschap) zijn er al bacterie-stammen die een rol spelen en de allergische reacties halveren (1).

Tip

Ken je de hooikoortsradar? op de landkaart zie je wanneer en waar het een zware dag kan worden als je gevoelig bent voor pollen en andere allergenen die leiden tot hooikoorts-klachten.

[1] Allen SJ et al 2014. Probiotics in the prevention of eczema: a randomised controlled trial. Archives of Disease in Childhood 99(11): 1014–1019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *