Je darmflora wil geen paleo-dieet

www.proven-probiotica.nl > Blog > Voeding > Je darmflora wil geen paleo-dieet

paleodieet volle granen vezels darmflora

Onderzoekers in Australië hebben recent een studie uitgevoerd waarin zij het paleo-dieet vergeleken met gezond eten volgens de Australian Guide to Healty Eating (AGHE), vergelijkbaar met het Nederlandse Voedingscentrum.

Wat hebben zij gevonden? Het paleo-dieet in dit onderzoek adviseert veel vlees, eieren, noten, fruit en groenten maar geen granen en geen peulvruchten (en geen zuivel). Dit leidde tot verschillende klachten variërend van verstoringen in de spijsvertering en problemen met slapen.

Van ruim 3 dozijn vrouwelijke deelnemers aan het onderzoek (34 tot 60 jaar) was ongeveer 60% een paleo-eter en 40% at volgens de richtlijnen van AGHE. De meerderheid van de paleo-dieet volgers rapporteerde dunne ontlasting. Ook hadden zij last van hoofdpijn, vermoeidheid en slaapproblemen.

Waar komen deze bijwerkingen vandaan? Volgens onderzoeker Amanada Devine heeft het te maken met de invloed van het paleo-dieet op de darmflora. “Wij weten dat hele granen een goede bron zijn van vezels, en een tekort aan vezels heeft invloed op de darmflora, wat kan leiden tot de genoemde bijwerkingen” (persbericht). Aanvullend onderzoek is in de planning om uit te zoeken wat de lange termijn effecten zijn van het paleo-dieet op de darmflora.

Bronnen: https://www.ecu.edu.au/news/latest-news/2016/08/paleo-side-effects-probed http://www.mdpi.com/2072-6643/8/8/481 http://www.smh.com.au/lifestyle/health-and-wellbeing/nutrition/paleo-diet-linked-to-digestive-and-sleep-problems-20160818-gqvu8b.html https://www.eatforhealth.gov.au/guidelines/australian-guide-healthy-eating http://www.cnpp.usda.gov/2015-2020-dietary-guidelines-americans

Commentaar van Rinjo.
Ik vermoed dat de effecten van dit onderzoek mede te maken hebben met een reinigings-reactie van het lichaam. Beginnende Paleo-eters kunnen voorafgaand aan de verandering in hun dieet eerst hun darmflora in de goede conditie brengen.
Het onderzoek concludeert dat er te weinig vezels worden geconsumeerd. De paleo-eters moeten dus zeer selectief zijn met hun groente en fruit en kiezen voor vezelrijke soorten. Als dit niet voldoende is (20 – 30 gram per dag), dan kunnen zijn overwegen extra vezels te consumeren in de vorm van een supplement. Een alternatief voor Paleo is raw whole food.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *