Je eerste darmflora

www.proven-probiotica.nl > Blog > Probiotica > Je eerste darmflora

probiotica zwanger baby borstvoeding flesvoeding

Een pasgeboren baby heeft geen bacteriën in het spijsverteringssysteem.
Binnen een paar uur beginnen bacteriën en microben het darmstelsel te bevolken (te koloniseren). Opvallend is dat baby’s die borstvoeding krijgen meer vriendelijke bacteriën (bifidobacteriën) hebben als baby’s die met de fles gevoed worden. Aanstaande moeders doen er goed aan om in de laatste 3 maanden van hun zwangerschap voeding te gebruiken met vriendelijke bacteriën zoals de lactobacil (L.) acidophilus en bifidobacteriën.

Vriendelijke bacteriën, ookwel probiotica genoemd, zijn belangrijk voor de baby tijdens de bevalling.
L. acidophilus komt via het geboortekanaal (vagina) bij de baby. De L. acidophilus beschermt de baby tegen andere bacteriën, helpt bij de spijsvertering en de aanmaak van vitaminen.
De bifidobacteriën worden vooral via de moedermelk naar de baby gebracht.

De vaginale bevalling en de borstvoeding zorgen dus voor belangrijke bacteriën en verlagen daarmee het risico op infecties in de kindertijd. Moeders kunnen hun baby’s voorzien van vriendelijke, goedaardige bacteriën.

MICROBIRTHING

Microbirthing bestaat al jaren. Ervaren verloskundigen voorzien babies bij een keizersnee van het microbioom van de moeder. Logisch, bij een zieke moeder doen ze dat niet. Het mooiste cadeau van de moeder is een goed microbioom voor de baby. Deze overdracht bij een vaginale geboorte en bij borstvoeding is goed. Als het darmstelsel van de baby niet wordt bevolkt door de bacterien van de moeder wordt dit gedaan door andere contacten. Liever die van mama dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *