Wat is dysbiose

www.proven-probiotica.nl > Blog > Probiotica > Wat is dysbiose

biologisch vers raw whole food

Dysbiose of dysbacteriosis

De term dysbacteriose, bacteriële dysbiose, (ook wel: dysbacteriosis) wordt gebruikt om een verstoring van de balans aan te duiden in de bacteriële flora van mens of dier. (wikipedia)

Definitie; een afname van goede bacteriën en een toename van pathogene (slechte) bacteriën.
Met andere woorden; De balans tussen goede, neutrale en slechte bacteriën is verstoord.

OORZAKEN VAN DYSBIOSE;

Antibiotica (als medicijn, in water, in voeding), Ontstekingsremmers (NSAID’s), Chronische darmziekten, Dieet (overmatig; suiker, alcohol, dierlijke vetten, enkelvoudige suikers), Stress (zowel fysiek als emotioneel!), Maagzuur-remmers, Life-style factoren, Veroudering, (te lang) vasten, Voedselvergiftiging, Obstipatie,  .
De darmflora bestaat uit pathogene (slechte) bacteriën, neutrale bacteriën en goede bacteriën. In de verhouding 10-80-10 is er sprake van balans.
Als de hoeveelheid pathogene, ziekmakende bacteriën toeneemt is sprake van on-balans, dysbiose. Hetzelfde geldt voor een verlaging van de goede bacteriën.

De goede bacteriën zijn te onderscheiden in 2 soorten; vaste bewoners (autochtone bacteriën, residente bacteriën) en passanten (allochtone bacteriën, transiënte bacteriën).
De vaste bewoners worden van nature aangetroffen in de darmflora zij hechten zich aan de darmwand en repareren de darmflora.

Passanten of tijdelijke bacterie-stammen worden niet van nature aangetroffen in de darmflora maar zij zijn buitengewoon nuttig.
Deze bacteriën leven in symbiose met planten en groenten, vermits er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Deze bacteriën worden regelmatig geconsumeerd worden door het eten van flinke hoeveelheden verse biologische groenten en fruit (raw whole food) of in de vorm van een hoog gedoseerd supplement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *