Gezonde darmen = mentale gezondheid

www.proven-probiotica.nl > Blog > Probiotica > Gezonde darmen = mentale gezondheid

De gezondheid van je darmen beïnvloedt ook je mentale gezondheid (en vice versa)

Wist je dat je twee breinen hebt?

Het brein in je hoofd, je hersenen en je ruggengraat vormen het centrale zenuwstelsel. Het tweede brein bevindt zich in je darmen, het enterisch zenuwstelsel, het zenuwstelsel van je spijsvertering.

Deze twee zenuwstelsels communiceren met elkaar. Dit betekent dat verandering in het ene stelsel invloed hebben op het andere stelsel. Deze communicatie noemen we de brein-darmen-as een concept dat werd opgesteld aan het einde van de Jaren ’70 uit de observatie van van peptiden die werden geisoleerd uit de darmen en de hersenen. Een voorbeeld is de neurotransmitter serotonine.

Sindsdien is ontdekt dat er continu communicatie is tussen de zenuwstelsels van de hersenen en de darmen en dat deze informatieuitwisseling zowel tijdens ziekte als gezondheid plaatsvindt. De communicatie heeft effect op processen in het brein en op de spijsvertering. De chemische processen in de hersenen en de darmen beïnvloeden elkaar. De bacteriën in je darmen communiceren rechtstreeks met het enterisch zenuwstelsel en hebben zo een effect op je mentale gezondheid en welbevinden.

Ter ondersteuning van deze gedachte is recent onderzocht wat de impact is van darmbacteriën op je mentale gezondheid. Een gebalanceerde samenwerking van de darmbacteriën krijg je door het eten van een plantaardig dieet (vers, biologisch en gevarieerd) eventueel aangevuld met een voedingssupplement met vriendelijke bacteriën.

probiotica darmen brein

probiotica darmen brein

One thought on “Gezonde darmen = mentale gezondheid

  1. Pingback: Darmproblemen en oplossingen - www.proven-probiotica.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *