Gezonde darmen is mentale gezondheid

www.proven-probiotica.nl > Blog > Probiotica > Gezonde darmen is mentale gezondheid

De gezondheid van je darmen beïnvloedt ook je mentale gezondheid (en vice versa). Gezonde darmen is mentale gezondheid.

Wist je dat je twee breinen hebt?

Het brein in je hoofd, je hersenen en je ruggengraat vormen het centrale zenuwstelsel. Het tweede brein bevindt zich in je darmen, het enterisch zenuwstelsel, het zenuwstelsel van je spijsvertering.

2 zenuwstelsels

Deze twee zenuwstelsels communiceren met elkaar. Dit betekent dat verandering in het ene stelsel invloed hebben op het andere stelsel. Deze communicatie noemen we de brein-darmen-as.  Dit concept werd opgesteld aan het einde van de Jaren ’70 uit de observatie van peptiden die werden geïsoleerd uit de darmen en de hersenen. Een voorbeeld is de neurotransmitter serotonine.

hersen darm as nervus vagus

hersen darm as nervus vagus

Sindsdien is ontdekt dat er continu communicatie is tussen de zenuwstelsels van de hersenen en de darmen. Deze informatieuitwisseling vindt zowel tijdens ziekte als tijdens gezondheid plaats. De communicatie heeft effect op processen in het brein en op de spijsvertering. De chemische processen in de hersenen en de darmen beïnvloeden elkaar. De bacteriën in je darmen communiceren rechtstreeks met het enterisch zenuwstelsel. Op die manier hebben zij een effect op je mentale gezondheid en welbevinden.

Communicatie hersenen darmen

Een bekend voorbeeld van communicatie tussen hersenen en darmen is de schrikreactie. Je hersenen ervaren plotseling een gevaar of een angst. Vervolgens reageren je darmen. Denk maar aan de vele spreekwoorden over de spijsvertering: “Het loop dun door de broek van angst”.

Ook wordt steeds meer bekend wat het effect is van geestelijke stress op de spijsvertering.

Onderzoek

Ter ondersteuning van deze gedachte is recent onderzocht wat de impact is van darmbacteriën op je mentale gezondheid. Een gebalanceerde samenwerking van de darmbacteriën krijg je door het eten van een plantaardig dieet (vers, biologisch en gevarieerd). Deze voeding kun je aanvullen met een voedingssupplement met vriendelijke bacteriën.

gezonde darmen is mentale gezondheid

gezonde darmen is mentale gezondheid

Lees ook de blog “Eet je happy“.

One thought on “Gezonde darmen is mentale gezondheid

  1. Pingback: Darmproblemen en oplossingen - www.proven-probiotica.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *