Darmproblemen en oplossingen

www.proven-probiotica.nl > Blog > Huid > Darmproblemen en oplossingen

opgeblazen gevoel door voeding voorkomen door goede ingrediënten te kiezen

Veel gezondheidsproblemen zijn gerelateerd aan problemen in de darmen: van spijsverteringsklachten tot aan een opgeblazen gevoel. Van winderigheid, diarree, voedselallergieën en voedsel-intoleranties. Maar ook: depressieve gevoelens, angstigheid, stemmingswisselingen, “off-days”, huidklachten (eczeem en acne) en meer serieuze klachten zoals diabetes en auti-immuunziekten.

Darmproblemen en oplossingen vanuit je dieet.

De gezondheid van je spijsverteringssysteem wordt ook, en mischien wel vooral, beïnvloed door de verschillende soorten bacteriën in je darmen. Een overgroei van verkeerde bacteriën leidt tot een onbalans. Dit wordt ook dysbiose genoemd en kan leiden tot symptomen en gezondheidsproblemen zoals hierboven.

Problemen in de darmen en oplossingen

De typen bacteriën die in onze darmen leven worden beïnvloed door wat we eten en wat we doen. Verschillende stammen van (onvriendelijke) darm-bacteriën groeien juist goed door een dieet met veel suiker en andere (goedaardige) typen bacteriën groeien vooral goed op natuurlijke plantaardige voeding.

Onderzoek heeft aangetoond dat er verschillen zijn in de soorten bacteriën in de darmen van mensen met depressie-klachten en met overgewicht (obesitas) in vergelijking met mensen zonder klachten en zonder overgewicht.

Het 4-V protokol; Verwijder, Vervang, Vul aan, Verbeter.

Het standaard-protokol van therapeuten die helpen met darmproblemen is het 4-V-protokol.

Verwijder probleem-voeding en toxinen uit het dieet. Bijvorbeeld geen koffie, geen alcohol, geen bewerkte voeding, geen slechte vetten, en geen voeding die klachten kan veroorzaken zoals gluten en zuivel.

Vervang de essentieële nutriënten die nodig zijn voor een goede spijsvertering en opname van voedingsstoffen zoals enzymen.

Vul aan, herstel de balans in de darmflora door goede bacteriën zoals lactobacillen en bifidum bacteriën toe te voegen aan de voeding (in de vorm van een voedingssupplement) of door voeding te kiezen die van nature rijk is aan goede bacteriën zoals gefermenteerde voeding. Zogenaamde pre-biotische voeding (voeding rijk aan vezels) zorgt er voor dat de goede bacteriën in de darmflora goed gevoed worden en kunnen groeien.

Verbeter de darmfunctie door onbewerkte voeding te eten rijk aan nutriënten zoals omega-3 vetzuren, L-glutamine en anti-oxidanten zoals vitamine: A, C, E en mineralen zoals zink en selenium.

darmproblemen en oplossingen
darmproblemen en oplossingen

Bacteriën in de darmen communiceren met je brein

De darmflora bevat miljarden bacteriën, de gemiddelde persoon heeft ongeveer 1,5 kilo aan bacteriën in de darmen. Deze darm-bacteriën communiceren met het centraal zenuwstelsel. Over en weer is er contact en worden boodschappen verzonden en ontvangen, dit wordt de darm-brein-as genoemd. Het gemakkelijkste voorbeeld van communicatie tussen je darmen en je brein; Als je ergens van schrikt doordat je iets engs ziet, reageren je darmen.

Je ogen zien het, je hersenen verwerken het en de bacteriën in je darmen reageren, bijvoorbeeld met dunne ontlasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *