Nationale week van Obesitas

www.proven-probiotica.nl > Blog > Probiotica > Nationale week van Obesitas

6 soorten obesitas BMI WHR RFM

In de UK is het nu de Nationale Obesitas Awareness Week, even aandacht voor het groeiende probleem van obesitas; Steeds meer mensen hebben overgewicht of worden obese.

week van de obesitas in de UK

Nationale week van Obesitas in de UK, de statistiek

Obesitas bij volwassenen in gegroeid van 15% in 1993 naar 26% in 2016.
10% van de kinderen is obese en 20% van de kinderen heeft overgewicht. in 2017 kreeg de UK de twijfelachtige eer om het meest obese land van Europa te zijn…. Obesitas is gerelateerd aan een hoger risico op chronische ziekten zoals hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes en hart- en vaatziekten.

obesitas in de UK
Toenemende obesitas en overgewicht in de UK

Het gaat niet alleen om BMI

De statistieken zijn zorgwekkend en worden vaak gebruikt om mensen bang te maken, te waarschuwen en om mensen te activeren om af te vallen. De statistiek is gebaseerd op de body-mass-index, de BMI.

Nationale week van obesitas, dus aandacht voor BMI. Wil je jouw BMI weten? op deze pagina vind je een calculator en kun je het zelf berekenen.

Maar er is ook kritiek om het meten van obesitas met alleen maar de BMI-waarden. De invloed van geslacht, de verdeling van het vet en de spieren over het lichaam en de leeftijd. Het kan er toe leiden dat gezonde fitte mensen toch een hoog BMI hebben.

Afslank-coaches gebruiken steeds vaker als toevoeging op de BMI-calculatie een nieuwe manier van berekenen van overgewicht; de WHR, de “waiste-to-hip-ratio”.

De berekening; taille (in cm) / heupomvang (in cm gemeten op het breedste gedeelte van de heupen)=WHR
Met een taille van 70 cm en een heupomvang van 100 is je WHR: 70 / 100=0.7

Goed = Vrouwen: onder de 0.8 en mannen onder de 0.9

Nieuwe calculatie van overgewicht

De RFM, de relatieve vet-massa;

De RFM is vervolgens te berekenen met deze formule: Voor mannen: 64 – (20 x lengte/middelomtrek) Voor vrouwen: 76 – (20 x lengte/middelomtrek) Meer informatie vind je hier.

Als mensen te zwaar zijn kan het veroorzaakt zijn door teveel eten en te weinig bewegen, maar deze benadering is te simpel! Het houdt geen rekening met het individu, de lifestyle, stress, slaap-patroon, onregelmatige werktijden, mentale gezondheid, genen, verwondingen, ziekten en combinaties hiervan.

Wij zijn allemaal individuen en terwijl wij moeten beseffen dat obesitas risico’s met zich meebrengt moeten wij ook zelf kijken naar ons eigen lijf, onze gezondheid en omstandigheden zoals een gezond dieet, voldoende water drinken, regelmatig bewegen, stress management en veel buiten zijn! Hier vind je meer over verschillende oorzaken en vormen van overgewicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *