Lekker in je vel, over mentale gezondheid

www.proven-probiotica.nl > Blog > Voeding > Lekker in je vel, over mentale gezondheid

7 tips mentale gezondheid

Je mentale (geestelijke) gezondheid, hoe je je voelt, kan op elke leeftijd verminderen. De World health Organisation (WHO) schat dat 15% van de volwassen populatie depressieve gevoelen ervaart in hun leven. Hieronder 7 tips over mentale gezondheid, weer lekker in je vel.

De volgende veranderingen in je lifestyle kunnen een positief effect hebben op je humeur, hoe je je voelt. Maak een nieuwe start en leg zelf een gezonde basis;

Symptomen

De symptomen zijn gevarieërd zoals vermoeidheid, verdrietig, slecht humeur, down voelen tot aan suïcidale gedachten, geïrriteerdheid, moeite met concentratie en moeite met in slaap komen, verminderde zin in sex, veranderingen in eetlust en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en spijsverteringsklachten.

7 tips mentale gezondheid

  1. Zorg voor voldoende slaap, ga op tijd naar bed, slaap minimal 7 uur, geen beeldschermen 2 uur voordat je gaat slapen.

2. Eet gezond, de neurotransmitters hebben bouwstoffen nodig. Neurotransmitters zijn de chemicaliën (boodschappers) in de hersenen die je humeur, slaap, energie, eetlust en andere functies besturen. Eet daarom kleurrijk fruit en groente, eieren, vis, noten, bonen, kip, mager rood vlees en vermijd bewerkte voeding en suiker zoveel mogelijk. Kijk eens naar raw whole foods.

3. Vermijd alcohol, nicotine en andere drugs.  Ookal geeft het even een opleving (high), deze stoffen beïnvloeden je neurotransmitters en daarmee je humeur op de langere termijn.

4. Ga naar buiten, de buitenlucht en de zon in. De vitamine D, het natuurljke licht en de frisse lucht zijn goed voor je weertand, concentratie en stemming.

5. Manage je stress, leer er beter mee omgaan en prober stress-situaties te vermijden als het kan. Verdiep je eens in meditatie, ademhalingstechnieken en mindfulness. Maar zelfs time-management kan je helpen beter met je taken om te gaan.

6. Sport en beweeg. Elke vorm van lichamelijke activiteit, inclusief wandelen, yoga en krachtsport. Beweging ondersteunt de aanmaak van neurotransmitters. Probeer dagelijks “iets van lichaamsbeweging” in te passen. Koop een hond en laat hem drie keer dag uit.

7. Sociaal contact, verbind je met andere mensen. Het opbouwen en onderhouden van relaties met anderen kan helpen in je mentale gezondheid. Ook is altijd fijn een maatje te hebben als je niet lekker in je vel zit en je je verhaal kwijt wilt. Check ook deze blog, sociaal contact is belangrijk als je oud wilt worden.

Voeding voor je mind

Voedingssupplementen kunnen een bijdrage leveren zoals vitamine D3, visolie, B-vitaminen zoals foliumzuur en B12 en probiotica.

Kruiden uit de fytotherapie die gebruikt kunnen worden zijn; adaptogenen (ondersteunen je aanpassingsvermogen) zoals ginseng, rhodiola en ashwaganda maar ook essentieële oliën zoals lavendel en kamille.

Deze blog”Lekker in je vel over mentale gezondheid” is geschreven door Rinjo Israels

2 thoughts on “Lekker in je vel, over mentale gezondheid

  1. Martin de Knegt

    Meer zuurkool eten is ook goed voor de darmflora en je humeur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *