Waarom probiotica samen met antibiotica?

www.proven-probiotica.nl > Blog > Probiotica > Waarom probiotica samen met antibiotica?

advies over de samenwerking tussen antibiotica en probiotica

Er zijn veel verschillende soorten antibiotica. Sommigen zijn breed-spectrum, wat betekent dat zij een brede range van ziekte-veroorzakende bacteriën aanpakken. Andere antibiotica zijn gericht op 1 specifieke soort bacteriën.

Bijwerkingen antibiotica

Beide soorten antibiotica kunnen verschillende bijwerkingen opleveren zoals vermoeidheid en antibiotica-geassocieerde diarree (diarree veroorzaakt door de antibiotica). Dit diarree-type wordt veroorzaakt door een overgroei van diarree veroorzakende bacteriën. Dit heeft negatieve effecten op de andere darmbacteriën (de darmflora, het microbioom). Het gebruik van teveel of te vaak antibiotica kan drastische veranderingen veroorzaken in de hoeveelheid en in de verschillende soorten stammen in onze darmen. Veranderingen in de darmflora kunnen vervolgens weer leiden tot een overgroei van de ongewenste soorten bacteriën en dit kan vervolgens een onbalans veroorzaken die dysbiose wordt genoemd.

De goede effecten

Probiotica kunnen onze weerstand verhogen doordat zij anti-microbieële substanties produceren, de strijd om voeding winnen van de verkeerde ziekmakende bacteriën (pathogenen). Probiotische bacteriën kunnen voorkomen dat ongewenste bacteriën zich hechten in en aan het darmslijmvlies. Probiotica kunnen zo tijdens en na de kuur zeer effectief zijn.

waarom probiotica samen met antibiotica in combinatie

Een groot aantal studies heeft aangetoond dat de combinatie van probiotica en antibiotica het risico op diarree (AAD) kan verminderen en kan helpen om de balans tussen goede en slechte bacteriën te bewaken om zo het risico op dysbiose te verminderen.

Onderzoek probiotica

In een van die studies is gebruik gemaakt van ProVen’s 25-miljard. Onderzocht is het gebruik van probiotica zowel tijdens als na antibiotica-gebruik. Concluderend heeft de probiotica haar toegevoegde waarde aangetoond. (1)

Advies

Adviezen tijdens het gebruik van antibiotica en probiotica;

  1. Ondersteun je darm-bacteriën met gefermenteerde voeding zoals natuurlijke yoghurt, kimchi, zuurkool, kefir en kombucha.
  2. Geef je bacteriën te eten; vezels uit Groene groenten en knoflook, uien, prei en artisjok. (inuline rijke groenten).
  3. Eet gezond; zelf getrokken bouillon, goede vetten (avocado, kokos- en olijfolie)
  4. BELANGRIJK: neem probiotica altijd minimaal 2 uur voor of nadat je antibiotica hebt gebruikt!
  5. Gebruik je antibiotica meer dan 4x per dag, overweeg dan om de probiotica nadat je klaar bent met je kuur in te zetten.

[1] Plummer S et al 2005. Effects of probiotics on the composition of the intestinal microbiota following antibiotic therapy. Int J of Antimicrobial Agents 26:69-74​ and Madden JAJ et al 2005. Effects of probiotics on preventing disruption of the intestinal microflora following antibiotic therapy: A double-blind, placebo-controlled pilot study. Int Immunopharmacology 5:1091-1097​

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15967639

Abstract van het onderzoek

The effects of probiotic supplementation on the intestinal re-growth microbiota following antibiotic therapy were studied in a double-blind placebo-controlled study. In the placebo group, numbers of facultative anaerobes and enterobacteria increased significantly, and at day 35 the numbers were significantly higher in the placebo group than in the active group; in the active group, the numbers of bacteroides increased significantly. Although the numbers of enterococci in both groups did not change, in the placebo group the number of patients harbouring antibiotic-resistant enterococci post therapy increased significantly. There was no change in the incidence rate of antibiotic resistance among the patients in the probiotic group.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *