Stress, Probiotica en PDS (prikkelbaar darmsyndroom)

www.proven-probiotica.nl > Blog > Probiotica > Stress, Probiotica en PDS (prikkelbaar darmsyndroom)

pds stress probiotica

Ongeveer 1 op de 5 personen heeft last van het prikkelbaar-darm-syndroom (PDS). Het is geen “ziekte” maar een syndroom, helaas, een vergaarbak “als er geen aanwijsbare oorzaak is te vinden”. Klachten zoals een opgeblazen gevoel, diarree en verstopping zijn kenmerken voor 1 van de vormen van PDS (Diarree, Afwisselend, Constipatie).

60% Van de PDS-personen heeft ook last van geestelijke klachten zoals (o.a.) angst-gevoelens, neerslachtigheid en depressieve gevoelens.

PDS probiotica en stress

Stress speelt een belangrijke rol bij PDS. Zelfs het volledig aanpassen van je dieet, en je daar strikt aan houden, helpt niet voldoende om je gevoel in stressvolle situaties te managen.

Wat helpt wel bij stress?

  • Bewegen- Dagelijks extra bewegen of sporten verhoogt je weerstand tegen stress
  • Slapen – 7-8 uur per nacht in een regelmatig ritme. Op dezelfde tijd naar bed en op dezelfde tijd opstaan, ook in het weekeinde. “Bijslapen” of slaap inhalen kan niet.
  • Technieken – verdiep je eens in yoga, ademhalingstechnieken en meditatie.
  • Plan tijd om te ontspannen – Doe dingen die je leuk vindt. Neem tijd voor vrienden, ga zingen, dansen, naar de sportschool, doe Zumba, ga lekker netflixen, lees een spannend boek.
  • Mats jezelf je een beetje, stel niet te hoge eisen aan jezelf.

Natuurlijk, gezond eten en minder cafeïne (koffie/thee), minder alcohol en minimaal suiker kunnen helpen in het ondersteunen van je neurotransmitters (de gelukshormonen), dit zijn de “boodschappers” in je lichaam die informatie en instructies geven aan o.a. de organen en zo helpen je stemming te reguleren en je helpen om je stress te managen.

Zorg er ook voor dat je al je voedingsstoffen binnenkrijgt die je spijsvertering correct ondersteunen, dit helpt je microbioom (de bacteriën in je darmen, de darmflora) te balanceren, het vermindert symptomen en ondersteunt de opname van micro-nutriënten (voedingsstoffen) die weer nodig zijn om de productie van neurotransmitters te ondersteunen.

Voeding en PDS

Belangrijke nutriënten die je ondersteunen en die je vindt in een gezond dieet zijn; zink, vitamine D, visolie (omega 3) en vriendelijke bacteriën. De lab4-bacterie-stammen die ProVen gebruikt zijn  gebruikt in verschillende onderzoeken o.a. onderzoek naar stress en PDS.

[1],[2],[3]

[1] The Sheffield IBS Trial
Williams EA et al 2008. Clinical trial: a multistrain probiotic preparation significantly reduces symptoms of irritable bowel syndrome in a double-blind placebo-controlled study. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 29: 97-103

[2] The Cambridge IBS Study
Plummer S, Madden JAJ, Garaiova I, Sen s, Dear KLE, Tarry SA, Williams CF, Hunter JO. Effects of probiotics on the caecal and faecal microbiota of Irritable Bowel Syndrome patients receiving antibiotics: a pilot study. Short Communication. ENGIHR, Valencia, Spain, 18-20th September 2013, pg183-6

[3] The Keele Study
Owen L, Reinders M, Narramore R, Marsh AMR, Gar Lui F, Baron R, Plummer S, Corfe BM. A double blind, placebo controlled, randomised pilot trial examining the effects of probiotic administration on mood and cognitive function. Proceedings of the Nutrition Society 2014, 73 (OCE1): E29

 Neem contact met ons op als je meer wilt weten over ProVen producten of bekijk hier het hele assortiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *