Eetstoornissen en darmflora

www.proven-probiotica.nl > Blog > Nieuw > Eetstoornissen en darmflora

eetstoornissen en darmflora

De UK geeft elk jaar begin Maart een week lang aandacht aan eetstoornissen. Belangrijk nieuws deze week is het toenemende onderzoek. In dit onderzoek is aandacht voor de relatie tussen het microbioom (darmflora) en het ontstaan van de symptomen van eetstoornissen. Een blog over eetstoornissen en darmflora.

eetstoornissen en darmflora
Eetstoornissen in Nederland

Heb jij een eetstoornis of iemand in je omgeving? Dus ga praten, overleg en bied dan hulp aan. Neem contact op met je huisarts of vind online een goede theapeut. Hier meer info bij een beginnende eetstoornis.

Eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating dissorder werden voorheen gezien als psychische aandoeningen. Binge eating is eten zonder dat er einde aan komt. Er is toenemend bewijs dat de verschillende eetstoornissen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren. Voorbeelden hiervan zijn; genetische aanleg, omgevings- en sociaal-culturele invloeden, psychische factoren en fysiologie.

In de laatste 5 jaar is het microbioom de primaire focus bij onderzoekers. Focus om begrip te ontwikkelen voor het ontstaan van veel condities en chronische aandoeningen. Voorbeelden van eetstoornissen en darmflora: obesitas, MS en de ziekte van Alzheimer. Het onderzoek naar de potentieële rol van het microbioom in relatie tot die eetstoornissen heeft het volgende ontdekt;

Onderzoek eetstoornissen en darmflora

  1. Er is een hoge korrelatie tussen psychische en gastro-intestinale symptomen. Dit is ook bekend onder de naam brein-darm-as, de communicatie tussen de hersenen en de darmen en vice versa.
  2. Eetstoornissen bestaan uit een ongecontroleerde eetlust (van geen tot onbegrensd) en verschillen in de beleving van verzadiging. Het microbioom heeft aangetoond dat het invloed heeft op beide functies, dus zowel op de eetlust als op de verzadiging.
  3. Onderzoek naar het microbioom (darmflora) van anorexia-patiënten heeft laten zien dat er significante verschillen zijn in de diversiteit in darmbacteriën. Met name op het moment van de ziekenhuisopname en het moment dat het lichaamsgewicht was toegenomen. Dus, meer verschillende bacteriestammen als het gewicht was toegenomen.
  4. Het vermijden van macro-nutriënten of bepaalde voeding beïnvloedt de groei van verschillende bacterie-stammen in de darmflora. Het heeft eefect op welke stammen groeien en overleven.
  5. Chronische calorie-restrictie zoals bij boulimia nervosa vermindert het aantal bacterie-stammen in de darmen en is gelinked aan ziekten.
  6. Vloeibare voeding (sondevoeding) wordt vaak gebruikt bij patiënten met eetstoornissen. De sondevoeding is extreem laag in vezels wat vervolgens weer leidt tot spijsverteringsproblemen inclusief verstopping, pijn en een opgeblazen gevoel.

Duidelijk is dat een breder begrip van de biologische oorzaken van eetstoornissen de behandeling van deze stoornissen kan verbeteren.

Brein – darm -as

Gebaseerd op het huidige onderzoek lijkt het dat het ondersteunen van het microbioom met probiotica een eerste stap zou kunnen zijn. Ondersteuning in het verminderen van gastro-intestinale klachten en voor het ondersteunen van de brein-darm-functie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *