Eetstoornissen en darmflora

www.proven-probiotica.nl > Blog > Nieuw > Eetstoornissen en darmflora

eetstoornissen en darmflora

In de UK wordt elk jaar begin Maart een week lang aandacht gegeven aan eetstoornissen. Belangrijk nieuws deze week is het toenemende onderzoek waarbij aandacht is voor de relatie tussen het microbioom (darmflora) en het ontstaan van plus de symptomen van eetstoornissen.

Eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating dissorder (eten zonder dat er een einde aan komt) werden voorheen gezien als psychische aandoeningen. Er is toenemend bewijs dat de verschillende eetstoornissen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren zoals genetische aanleg, omgevings- en sociaal-culturele invloeden, psychische factoren en fysiologie.

In de laatste 5 jaar is het microbioom de primaire focus bij onderzoekers om begrip te ontwikkelen voor het ontstaan van veel condities en chronische aandoeningen inclusief obesitas, MS en de ziekte van Alzheimer. Het onderzoek naar de potentieële rol van het microbioom in relatie tot eetstoornissen heeft het volgende ontdekt;

Onderzoek

  1. Er is een hoge korrelatie tussen psychische en gastro-intestinale symptomen ook bekend onder de naam brein-darm-as, de communicatie tussen de hersenen en de darmen en vice versa.
  2. Eetstornissen bestaan uit een ongecontroleerde eetlust (van geen tot onbegrensd) en verschillen in de beleving van verzadiging. Het microbioom heeft aangetoond dat het invloed heeft op beide functies, dus zowel de eetlust als de verzadiging.
  3. Onderzoek naar het microbioom (darmflora) van anorexia-patiënten heeft laten zien dat er significante verschillen zijn in de diversiteit in darmbacteriën op het moment van de ziekenhuisopname en het moment dat het lichaamsgewicht was toegenomen. Dus, meer verschillende bacteriestammen als het gewicht was toegenomen.
  4. Het vermijden van macro-nutriënten of bepaalde voeding beïnvloedt de groei van verschillende bacterie-stammen in de darmflora en beïnvloedt welke stammen groeien en overleven.
  5. Chronische calorie-restrictie zoals bij boulimia nervosa vermindert het aantal bacterie-stammen in de darmen en is gelinked aan ziekten.
  6. Vloeibare voeding (sondevoeding) dat vaak gebruikt wordt bij patiënten met eetstoornissen is extreem laag in vezels wat vervolgens weer leidt tot spijsverteringsproblemen inclusief verstopping, pijn en een opgeblazen gevoel.

Duidelijk is dat een breder begrip van de biologische oorzaken van eetstoornissen de behandeling van deze stoornissen kan verbeteren.

Brein – darm -as

Gebaseerd op het huidige onderzoek lijkt het dat het ondersteunen van het microbioom met probiotica een eerste stap zou kunnen zijn in het verminderen van gastro-intestinale klachten en voor het ondersteunen van de brein-darm-functie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *