Condities

www.proven-probiotica.nl > Condities

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten rond de anus. Aambeien zijn vergelijkbaar met spataderen op de benen bijvoorbeeld. Aambeien kunnen zich in de anus ontwikkelen (interne aambeien) of op de huid rond de anus (externe aambeien).

Er zijn twee oorzaken voor aambeien; 1. Een genetische aanleg voor zwakke bloedvat-wanden. 2. Buitengewone druk op de vaten.

Druk op de bloedvaten is vaak het gevolg van verstopping (constipatie) of persen tijdens de ontlasting maar kan ook veroorzaakt en verergerd worden door chronische diarree. Zelfs zwaar (en verkeerd) tillen kan zorgen voor (te)veel druk op de bloedvaten. Bij een vaginale bevalling ontstaat ook druk op de bloedvaten rond de anus. De zwangerschap zelf veroorzaakt hormonale veranderingen die er toe leiden dat de bloedvaten verwijden, de groeiende foetus oefent ook druk uit op de bloedvaten. Dit samen kan aambeien veroorzaken. Andere triggers voor aambeien; veelvuldig kuchen, niezen, overgeven, fysieke inspanning en portale hypertensie (een te hoge bloeddruk in de leverpoortader) veroorzaakt door lever-cirrhose.

Arthitis

Arthritis is eenverzamelnaam voor ruim 100 condities inclusief tendinitis (peesontsteking), bursitis (slijmbeursontsteking), reumatoïde arthritis (osteoarthritis), jicht, en sclerodermie (verharding van bindweefsel).

Vaak is de arthritis-pijn het gevolg van een ontsteking in de gewrichten. In sommige vormen kan een ontsteking in het gewrichtskapsel leiden tot schade aan de botten en het kraakbeen. In de gewrichten bevindt zich een ruimte . Rond deze ruimte bevindt zich het synoviaal membraan. Dit membraan produceert de synoviaal vloeistof die het gewricht smeert en voedt. Bij arthritis raken de synoviale membranen ontstoken, verdikken zij en produceren zij vloeistof met ontstekingscellen. Het onstoken menbraan en de vloeistof met ontstekingscellen veroorzaken schade aan het weefsel.

senioren arthritis

Asthma

Asthma is een chronische ziekte die het ademhalen bemoeilijkt. Mensen met asthma hebben luchtwegen die extra gevoelig zijn voor bepaalde stoffen. Deze stoffen veroorzaken zwellingen, roodheid en slijm. Luchtwegen die gezwollen zijn en meer slijm bevatten maken het ademhalen moeilijker. Hoe meer de luchtwegen gezwollen zijn hoe groter de kans op verkrampingen (spasmen) die de luchtwegen nog verder vernauwen.

Sommige algemene oorzaken van asthma zijn luchtvervuiling, aanleg, tabaksrook, toxinen op het werk. Elke asthma-patiënt heeft zijn eigen veroorzakers en triggers die een aanval kunnen veroorzaken.

Veroorzakers leiden tot ontstekingen. Allergenen zoals stof, pollen of virussen (griep, verkoudheid).

Triggers van asthma worden ingeademd en veroorzaken samentrekkingen in de spieren en vernauwen de luchtwegen. Bekende triggers zijn koude lucht en rook.

Boeren en winden

Boeren en winden ontstaan als er lucht ontsnapt via de mond of de anus. Het is een normale functie van het lichaam, maar als het teveel wordt of als het te erg stinkt kan het oncomfortabel zijn. Door veel mensen wordt dit als beschamend ervaren. Vaak gaat overmatige winderigheid gepaard aan boeren en een opgeblazen gevoel. Teveel lucht in het spijsverteringssysteem, die niet snel genoeg ontsnapt is pijnlijk.

Gassen worden op verschillende manieren geproduceerd. Normaliter slikken mensen lucht in bijvoorbeeld bij het eten of drinken. Er wordt meer lucht ingeslikt als er te snel wordt gegeten, als er teveel wordt gepraat tijdens het eten en als er koolzuurhoudende dranken worden geconsumeerd. Het kan gas in de darmen veroorzaken dat rijk is aan stikstof en zuurstof. Of er ontstaat gas in de maag dat oprispingen veroorzaakt. Interne lucht (gassen) kan ook ontstaan door een slechte, onvolledige spijsvertering wat leidt tot fermentatie door de bacteriën in de dikke darm. Dit gas bestaat vooral uit methaan en waterstofsulfide, een lucht die lijkt op rotte eieren.

Meer informatie over spijsvertering vind u op voeding-vertering-vitaliteit.nl

Candida

Candidiasis is een overgroei, een woekering, van candida. Candida is een veel voorkomende gist in het spijsverteringssysteem. Bij gist-infesties denken de meeste mensen aan vaginale gist-infecties, maar er zijn verschillende typen gist die op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen, zowel bij vrouwen als mannen.

Enkele algemene symptomen van een candida overgroei zijn; vreetbuien (vooral zoet), suf gevoel, veel boeren, winden en opgeblazen gevoel, jeuk aan geslachtsdelen, vaginale gist-infecties en moeite met afvallen.

Een ongecontroleerde overgroei van candida kan veroorzaakt worden antibiotica, een slecht (arm) dieet, stress en andere ziekten.

candida probiotica

Cholesterol

Cholesterol is een zachte was-achtige substantie geproduceerd door de lever. Het is een van de vetten die wordt aangetroffen in het bloed en het is een vitale bouwstof voor hormonen en de celmembranen. Er zijn 2 soorten cholesterol; LDL Low density cholsterol en HDL Hgh density cholesterol.

LDL wordt meestal de slechte cholesterol genoemd. Het is van belang voor de reparatie en groei van cellen, Hoge gehaltes LDL in het bloed dragen bij aan de opbouw van plaque in de bloedvaten. Dit leidt tot atherosclerosis, devernauwing van de bloedvaten (aderverkalking).

HDL wordt meestal de goede cholsterol genoemd. HDL vervoert de LDL weg van de vaatwanden naar de lever. HDL helpt hiermee de vaatvernauwing en hart-ziekten te voorkomen. HDL en LDL zijn in gelijke mate aanwezig voor een optimale gezondheid.

Veel factoren kunnen de hoeveelheid en de balans van het cholsterol beïnvloeden zoals erfelijke aanleg, dieet en het functioneren van de lever. Immers, de lever produceert 80% van het cholsterol dat wordt aangetroffen in het bloed.

Meer informatie vind u op voeding-vertering-vitaliteit.nl of lees het cholesterol-thema op gezondmooislank

cholesterol darm spijsvertering

Colitis en Crohn

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn twee verschillende ziekten met veel overeenkomsten. Beiden vallen in de categorie IBD (inflammatory bowel diseases), darm-ontstekingen. Het zijn chronische aandoeningen die ontstekingen in de darmen veroorzaken.

De ziekte van Crohn kan overal in het spijsverteringskanaal voorkomen, van de mond tot de anus, maar meestal voor in het lagere deel van de dunne darm, het ileum. Zwellingen diep in de darmwand veroorzaken pijn en verhogen de frequentie van de ontlasting wat uiteindelijk resulteert in diarree.

Ulceratieve colitis tast de wand van de dikke darm aan.Het begint in het rectum en kan zich ontwikkelen als een chronische ontsteking in de rest van de dikke darm.

IBD (darmonstekings-ziekten) wordt algemeen gezien als het resultaat van een auto-immuun-stoornis; het lichaam ziet voeding, bacteriën en andere substanties aan voor vreemde indringers en start een aanval (een ontstekingsreactie). Tijdens dit proces hopen witte bloedcellen zich op in de darmwand wat resulteert in een chronische ontsteking. Dit leidt tot zweren en schade in de darmen. Deze aandoening zijn zeer ernstig en vragen om medisch ingrijpen van huisarts en specialist.

Meer informatie vind u op voeding-vertering-vitaliteit.nl

colitis en crohn

Constipatie

VERSTOPPING, CONSTIPATIE, OBSTIPATIE

Constipatie wordt gekenmerkt door onregelmatige ontlsating en kan leiden tot winderigheid, opgeblazen gevoel, aambeien en vermoeidheid. Natuur-therapeuten geloven dat een regelmatige stoelgang de basis is van een goede gezondheid, en dat 2 tot 3 ontlastingen per dag prima zijn.

Constipatie kent de volgende symptomen; droge harde ontlasting, persen, onvolledige ontlasting of het gevoel dat “er nog wat moet komen”, moeite met ontlasten.

Mogelijke oorzaken voor constipatie zijn; inactiviteit, uitdroging, een dieet rijk aan koolhydraten, medicijnen zoals cholesterol-verlagers, medicijnen voor de prostaat en spierontspanners. Ook IBS (geïrriteerd darm syndroom) en verstoringen in de hormoon-huishouding (diabetes en schilklier-klachten) kunnen constipatie veroorzaken.

Meer informatie vind u op voeding-vertering-vitaliteit.

constipatie verstopping obstipathie

Diarree

Diarree is een frequente stoelgang van zachte, losse zelfs vloeibare ontlasting. Het wordt veroorzaakt of door een ontsteking aan de darmwand of door een toename van vloeistoffen. Vloeistofen worden uitgescheiden om toxinen (vergif) en pathogene microben (ziekmakende bacteriën) versneld uit te scheiden. Naast het ongemak kan langdurige en chronische diarree de electrolyten-balans (mineralen opgelost in bloed en weefsel) in het lichaam verstoren. Dit veroorzaakt vervolgens uitdroging en veranderingen in de bloedsamenstelling en serieuze bedreigingen voor de gezondheid.

Enkele oorzaken van diarree zijn; virale en bacterieële infecties (voedsel- en water-vervuiling), voedsel-overgevoeligheden en allergiën (lactose en gluten), IBS (geïrriteerd darm syndroom), autoimmuun-reacties (zoals IBD-darmonstekeingen), endocriene aandoeningen (overactieve schildklier), medicijnen (antibiotica), caffeïne en stress.

Chronische diarree ontstaat als de darmen niet in staat zijn om pathogene irritatie te verzachten zoals bij reacties op “allergene” voeding (lactose intolerantie en gluten bij coeliakie).

diarree

Diverticulitis

Een divertikel is een kleine ruimte in de dikke darm, een uitstulping van de darmwand in het lichaam. Veroorzaakt door een zwakke plek in de darmwand. De conditie diverticulose wordt gekenmerkt door meerde divertikels. Als de uitstulpingen geïnfecteerd en ontstoken raken wordt de diagnose diverticulitis gesteld. Diverticulitis ontstaat bij 10 tot 25% van de personen met diverticulose.

De oorzaak van divertikels is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat een dieet met te weinig voedingsvezels een rol speelt, omdat het nauwelijks voorkomt bij bevolkingsgroepen met een hoge vezelconsumptie.

Prikkelbaar darm syndroom type A

IBS-A PRIKKELBAAR DARMSYNDROOM(PDS) TYPE A (ALTERNATING/AFWISSELEND)

Het PDS geïrriteerd/prikkelbaar darmsyndroom type A van “alternating = afwisselend” kenmerkt zich door een darmsyndroom waarbij zowel constipatie als diarree optreedt. Sommige gevallen zijn mild terwijl anderen ernstig last hebben van chronische symptomen.

De symptomen van PDS variëren van persoon tot persoon en bestaan uit; diarree en/of constipatie (chronisch en afwisselend), lage buikpijn en darmspasmen, slijm in de stoelgang, sterke aandrang / incontinentie, opgeblazen gevoel, niet volledig ontlasten, depressie en angst.

De exacte oorzaak van PDS type A is onbekend, significant bewijs suggereert dat voedsel-overgevoeligheden en voedsel-allergiën een versterkende rol spelen. Te weinig voedsel-vezels kan een factor zijn omdat vezels de darmtransit ondersteunen terwijl te weinig voedingsvezels de ontlasting te lang in het lichaam laten waardoor de ontlasting gaat fermenteren en gassen gaat produceren, die de GDS-symptomen stimuleren. Er is recent onderzoek dat een link laat zien tussen een overgroei aan slechte bacteriën in de darmflora en PDS.

Meer informatie vind u op voeding-vertering-vitaliteit.

Prikkelbaar darmsyndroom type C

PRIKKELBAAR DARMSYNDROOM TYPE C VAN CONSTIPATIE.

PDS (IBS) wordt over het algemeen gekarakteriseerd als lage buikpijn en een verstoorde darmfunctie. PDS type C refereert aan de PDS-gevallen waarij het belangrijkste symptoom constipatie (verstopping) is. In sommige gevallen zijn de symptomen mild, in andere gevallen zijn het ernstige en heftige symptomen. De symptomen variëren van persoon tot persoon.

Symptomen; verstopping, lage buikpijn en darmspasmen, slijm in de stoelgang, aandrang of incontinentie, lage buikpijn die verdwijnt na het ontlasten, opgeblazen gevoel, het gevoel niet volledig ontlast te zijn, depressie, angst.

De exacte oorzaak van PDS type C is onbekend, significant bewijs suggereert dat voedsel-overgevoeligheden en voedsel-allergiën een versterkende rol spelen. Te weinig voedsel-vezels kan een factor zijn omdat vezels de darmtransit ondersteunen terwijl te weinig voedingsvezels de ontlasting te lang in het lichaam laten waardoor de ontlasting gaat fermenteren en gassen gaat produceren, die de PDS-symptomen stimuleren. Er is recent onderzoek dat een link laat zien tussen een overgroei aan slechte bacteriën in de darmflora en PDS.

Meer informatie vind u op voeding-vertering-vitaliteit.nl

Prikkelbaar darm syndroom type D

HET PDS PRIKKELBAAR DARMSYNDROOM TYPE D VAN DIARREE.

PDS – D (IBS) wordt over het algemeen gekarakteriseerd door lage buikpijn en een verstoorde darmfunctie. PDS type D refereert aan het belangrijkste symptoom; Diarree Sommige gevallen zijn mild terwijl anderen ernstig last hebben van chronische symptomen.

De symptomen van PDS variëren van persoon tot persoon en bestaan uit; diarree en/of constipatie (chronisch en afwisselend), lage buikpijn en darmspasmen, slijm in de stoelgang, sterke aandrang / incontinentie, opgeblazen gevoel, niet volledig ontlasten, depressie en angst.

De exacte oorzaak van PDS type A is onbekend, significant bewijs suggereert dat voedsel-overgevoeligheden en voedsel-allergiën een versterkende rol spelen. Te weinig voedsel-vezels kan een factor zijn omdat vezels de darmtransit ondersteunen terwijl te weinig voedingsvezels de ontlasting te lang in het lichaam laten waardoor de ontlasting gaat fermenteren en gassen gaat produceren, die de PDS-symptomen stimuleren. Er is recent onderzoek dat een link laat zien tussen een overgroei aan slechte bacteriën in de darmflora en PDS.

Meer informatie vind u op voeding-vertering-vitaliteit.nl

Hart ziekten

De term “hart-ziekten” refereert aan elke conditie die de hartfunctie en de hart-structuur aantast.

Veel hart-ziekten zijn het gevolg van een verstoorde doorbloeding zoals vaat-ziekten die ontstaan als vettige substanties, calcium en littekenweefsel zich ophopen in de vaten en de bloedstroom naar het hart verminderen. Dit veroorzaakt een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen voor het hart.

Symtpomen van hart-ziekten variëren en patiënten zijn vaak te traag of te laat in het herkennen van de symptomen. Een proactieve benadering van de hart-gezondheid kan levens sparen, speciaal voor mensen met een erfelijke aanleg of hart-ziekten in de familie.

hart ziekten en spijsvertering

Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn is pijn in het hoofd die ka variëren van mild tot hevig. Hoofdpijn ontstaat over het algmeen als respons op interne triggers zoals hormonen, laag bloedsuiker of knarsen. Maar ook externe triggers zoals een toxische overbelasting, uitdroging, voedsel-allergiën, strees, teveel of te weinig slaap, weersveranderingen, caffeïne en overgevoeligheid voor cemicaliën kan hoofdpijn veroorzaken.

De triggers laten het brein een serie aan chemische boodschappers produceren die de bloedvaten rond de hersenen verwijden. Als de bloedvaten zwellen rekken zij de zenuwen uit rond de bloedvaten. Dit veroorzaakt pijn.

Sommige mensen ontwikkelen migraine, hoofdpijn die met een bepaalde regelmaat voorkomt. Soms is migraine het resultaat van toxinen (vergiften) die een overbelaste lever niet goed genoeg verwerkt.

Huidklachten

huid, huidklacten, acne, psoriasis, eczeem, slechte huid.

Een ongezonde huid heeft een slechte textuur en geeft een vale grauwe doffe uitstraling. Mensen met een ongezonde arme huid kunnen last hebben van verschillende condities. Deze condities hebben vaak te maken met het functioneren van de lever. Na de lever is de huid het grootste ontgiftingsorgaan. Als de lever niet voldoende functioneert verwijdert het lichaam toxinen via de huid wat resulteert in uitbarstingen.

De drie meest voorkomende huidproblemen zijn; acne, eczeem en psoriasis. Acne heeft de vorm van mee-eters, witte koppen en puisten. Eczeem resulteert in een droge rauwe jeukende huid. Psoriasis begint met rode bultjes, schilferingen en korsten die gemakkelijk openbreken en bloeden.

Meer informatie vind u op voeding-vertering-vitaliteit.

huid klachten

lactose intolerantie

Lactose intolerantie is een tekort aan het spijsverteringsenzym lactase. Lastase is het belangrijkste enzym in de afbraak (vertering) van het melksuiker lactose in zuivel-produkten. Het tekort aan het enzym lactase manifesteert zich meestal tussen het derde en zevende levensjaar.

Onverteerde zuivel voedt de bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën produceren toxinen zoals alcohol, ammonia, acetaldehyde en formaldehyde die waarschijnlijk de symptomen van lactose intolerantie veroorzaken.

Algemene symptomen van lactose intolerantie zijn; pijnlijk winden laten, opgeblazen gevoel, diarree.

Lactose intolerantie komt veel voor. Mensen met een lactose-intolerantie vermijden zuivel, maar dit is een uitdaging omdat zeer veel voedingsmiddelen zuivel met lactose bevatten.

Trage lever

Een trage lever is een breed begrip dat refereert aan een lever die niet optimaal functioneert, maar sub-optimaal. In het algemeen wordt de term gebruikt voor een niet-zieke lever die niet optimaal functioneert.

Een gezonde lever verricht ongeveer 500 verschillende functies., bevat ongeveer 13% van het bloed in je lichaam en filtert elke minuut 1 liter bloed. De lever draagt bij aan de produkte van meer dan 13000 verschillende chemicaliën en onderhoudt meer dan 2000 interne enzym-systemen.

Zelfs als de lever overwerkt is merk je daar weinig van. Vaak zijn mensen met lever-problemen zich niet bewust van het sub-optimaal functioneren van hun lever. Een slecht functionerende lever geeft nauwelijks symptomen. Het is ongelofelijk maar de lever werkt zelfs door als 2/3 is beschadigd door bijvoorbeeld lever-cirrhose.

Symptomen van een trage, sub-optimaal functionerende lever; gevoelig voor caffeïne of medicijnen, hoofdpijn, huidklachten (acne, huiduitslag of psoriasis), verteringsproblemen met vette voeding (benauwdheid, hoofdpijn, brandend maagzuur), overmatige lichaamsgeur, voedsel-allergiën en voedsel-overgevoeligheden, moeite met gewichtsverlies.

Meer informatie vind u op voeding-vertering-vitaliteit.nl

lever

leaky gut - lekkende darm syndroom

EEN LEAKY GUT IS EEN CONDITIE WAARBIJ HET SLIJMVLIES VAN DE DUNNE DARM POREUS WORDT.

De doorlaatbaarheid van de darmwand neemt toe. Toxinen, micro-organismen en voedseldeeltjes komen rechtstreeks in de bloedbaan.
De functie van het darmslijmvlies kan vergeleken worden met een raam. Het houdt de lucht binnen en de insecten buiten. Het lijkt ook op de huid die elke dag een laagje cellen afstoot. De slijmvlieslaag op een gezonde dunne darm vernieuwt zichzelf elke 3 tot 5 dagen.

Als de spijsvertering wordt ontregeld door stress, bewerkte voeding, ontvoldoende kauwen, teveel drinken tijdens het eten, de verkeerde voedsel-soorten gecombineerd of door over-eten dan kan dit resulteren in een te hoge doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies. Dit wordt een lekkende darm, of leaky gut, genoemd. Onverteerde voedsel-deeltjes en toxinen geproduceerd door darm-bacteriën kunnen het darmslijmvlies beschadigen.

De meest voorkomende symptomen van een leaky gut zijn; Voedsel-allergiën, IBS (geïrriteerd darm syndroom), Eczeem, Psoriasis, onvoldoende functionerende pancreas, meervoudidge overgevoeligheid voor chemicaliën.

Een leaky gut kan bestaande condities verergeren zoals; vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, koorts, darmklachten, diarree, huid irritaties, geheugen stoornissen, kortademigheid, systemischce ontstekingen.

Meer informatie over spijsvertering, allergiën en leakygut op voeding-vertering-vitaliteit.nl

Maagzuur

Brandend maagzuur is een irritatie van de slokdarm (esophagus) veroorzaakt door maagzuur dat uit de maag omhoog komt. Het maagzuur veroorzaakt een brandend gevoel in de borst (achter het borstbeen). Waarschijnlijke oorzaken van brandend maagzuur zijn de overvloedige produktie van maagzuur (hyperaciditeit), overmatig eten, teveel bewerkte voeding, koolzuurhoudende dranken, te strakke kleding en de meest voorkomende oorzaak; een te lage produktie van maagzuur. Als de klachten verergeren tijdens het liggen kan er sprake zijn van een middenrifbreuk (hiatus hernia).

Bij een te lage produktie van maagzuur kan de maag zich niet voldoende beschermen tegen bacteriën, parasieten en pathogenen. Bacteriën krijgen de gelegenheid om voedsel in de maag te laten rotten. Hierbij worden vluchtige gassen en vetzuren geproduceerd. De druk in de maag wordt verhoogd terwijl de maag-darmklep wordt afgesloten (dicht geduwd). Hierdoor wordt het maagzuur in de slokdarm omhoog gedwongen. De verhoogde druk in de maag vertraagt de spijsvertering en de maaglediging wat leidt tot een zwaar gevoel na het eten.

maagzuur

Maagzweer, darmzweer

Een maagzweer is een zweer die zich ontwikkelt in het slijmvlies van de maagwand, in de dunne darm (darmzweer) of in de slokdarm. De pijn van en maagzweer wordt meestal gevoeld tussen het borstbeen en de navel. Darmzweren kunnen een scherpe brandende pijn geven een paar uur na de maaltijd. Deze pijn kan afnemen tijdens het eten. Maagzweren geven een meer constante pijn. De zweren in de slokdarm geven tijdens of kort na een maaltijd hun pijn af en deze pijn vermindert niet met eten.

Zweren worden veroorzaakt bij een verstoring in de balans tussen het maagzuur en de beschermende slijmvlieslaag in de maag en darmen. In de meeste gevallen is sprake van een infectie door de bacterie H. pylori. Deze bacterie leeft in de maag en kan zichin het maagslijmvlies nestelen. Na verloop van tijd verzwakt de slijmvlieslaag en beschadigt het maagzuur de maagwand. Als de bacterie H.pylori wordt bestreden neemt het risico op herhaling zeer sterk af.

Middenrifbreuk

MIDDENRIFBREUK HERNIA DIAFRAGMATICA (HIATUS HERNIA)

In een gezond lichaam passeert de slokdarm het diafragma om in de maag uit te komen. Het diafragma is een opening in de spier tussen de buikholte en de borstholte. Deze opening wordt hiatus genoemd. Hernia is een ander woord voor uitstulping. Bij een hiatus hernia stulpt de maag door het diafragma.

Veel factoren dragen bij aan een middenrifbreuk; fysieke beschadiging, obesitas (overgewicht), schilklier dysfunctie en veroudering. Bij sommige personen is de middenrifbreuk een aangeboren conditie waarbij de slokdarm te kort is en de middenrifbreuk het gevolg is van bijvoorbeeld zwangerschap of extreme fysieke inspanning.

Veel gevallen van een middenrifbreuk worden niet of foutief gediagnostiseerd als “opkomend maagzuur” ) brandend maagzuur. Als de symptomen verergeren in een liggende houding of als de consumptie van pepermunt en chocola leidt tot symptomen is er waarschijnlijk sprake van een middenrifbreuk en niet van brandend maagzuur. Deze diagnose moet gesteld worden door gastroenteroloog.

Nierstenen

Een niersteen ontwikkelt zich als chemicaliën uit urine samenklonteren en kristallen vormen. Deze kristallen ontwikkelen zich tot stenen in grootte variërend van een zandkorrel tot het formaat golfbal. De meeste stenen vormen zich in de nieren en 70-80% is gemaakt van cacium-oxalaat. Kleine steentjes, genaamd gravel (van de tennisbaan), verlaten het lichaam via de urine-wegen zonder problemen. Grotere stenen gaan van de nieren, naar de blaas richting de plasbuis en kunnen onderweg hevige pijnen veroorzaken.

De belangrijkste oorzaak van nierstenen is uitdroging.

Parasieten

Parasieten die in het menselijk lichaam leven eten cellen, voeding en supplementen. Parasieten komen het lichaam binnen via de mond, de neus en de huid.

Mensen kunnen parasieten oplopen door; vervuilde groenten en fruit, blootvoets lopen op zand en aarde, tuinieren zonder handschoenen, rauw vlees, huisdieren, muggenbeten, vervuild water en openbare zwembaden, luiers, contact met mensen die parasieten bij zich dragen.

Sommige symptomen van parasieten zijn; diarree of constipatie (verstopping), spijsverteringsklachten zoals winderigheid, opgeblazen gevoel of buikkrampen, GDS (geïrriteerd darmsyndroom), gewrichtspijn, knarsen (parasieten kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden), protatitis, anale jeuk, vreetbuien of verlies aan eetlust, huidklachten zoals huiduitslag of granulomen (ophoping van macrofagen).

Urineweg infecties

Een urineweg-infecties is een ontsteking veroorzaakt door bacteriën die een een deel van de urine-wegen aanvallen. Onder urinewegen wordt verstaan; nieren, urinebuis, urineleider, blaas. De ontsteking kent een milde tot extreme pijn en verschillende ongemakken. De meest voorkomende bacterie die urineweg-infecties veroorzaakt is de Escheria coli (E. coli bacterie). Deze bacterie leeft op de huid rond de geslachtsdelen.

De meeste urineweg-infecties ontstaan als de E. coli via de urinewegen de blaas infecteert. Een blaasontsteking kan overgaan in een nierbekken-ontsteking. Blaasontstekingen ontstaan dus meestal door de E. coli, maar urineweg-infecties kunnen ook ontstaan als de urinewegen worden geblokkeerd, bijvoorbeeld door nierstenen of galstenen. Ook via de bloedbaan kunnen pathogene bacteriën de nieren bereiken.

urineweg infecties E coli

Vaginale infecties

VAGINALE GIST-INFECTIES – VAGINITIS

Een vaginale gist-infectie is een schimmelinfectie veroorzaakt door een overgroei aan candida albicans. Meestal als gevolg van een overgroei aan candida in de darmen. Bacterieële vaginose (BV) is een bacterieële infectie eventueel gepaard aan een vaginale ontsteking.

Enkele algemene symptomen van een vaginale gist-infectie en vaginitis zijn; vaginale jeuk, verandering in vaginale afscheiding, pijn bij het vrijen, pijnlijk urineren, en lichte vaginale bloedingen.

Specifieke symptomen van een bacterieële vaginose (BV) zijn; dunne, wit-grijze vaginale afscheding met vis-achtige geur.

vaginale infecties geurtjes intiem