Zwanger baby probiotica

www.proven-probiotica.nl > Zwanger baby probiotica

Baby's en probiotica

Zwangerschap en probiotica

Tijdens de zwangerschap zijn er kleine hoeveelheden bacteriën in de foetus en de placenta. Dit is de eerste stap in de ontwikkeling van het immuunsysteem van de baby en de voorbereiding op de buitenwereld.

25 weken zwanger? Vanaf de 6e maand in de zwangerschap worden er darm-bacteriën (pro biotica) van de moeder naar haar borstweefsel getransporteerd. Als voorbereiding op de melk-productie.

Deze vermeerdering van probiotica in de borsten is meetbaar vanaf het derde trimester in de zwangerschap. Valk voor de geboorte bereiken de lacto-bacteriën hun top. Tijdens de borstvoeding blijven de bacteriën aanwezig. Als de baby overgaat op flesvoeding nemen de melkzuur producerende bacteriën in de borst af en verdwijnen als de melk-productie afneemt.

geboorte foetus probiotica en bacteriën
Borstvoeding microbioom lactobacillen

Geboorte en bacteriën

Zodra de baby geboren is ontwikkelt het microbioom in de darmen zich.

Bij de geboorte is het spijsverteringssysteem van de baby “steriel”. Het microbioom van de baby wordt ontwikkeld door de bacteriën in de omgeving.

Baby’s die vaginaal geboren zijn krjjgen hun eerste bacteriën uit de vaginale flora van mama, van haar huid en haar rectum. Baby’s die geboren worden via ne keizersnede krijgen hun eerste bacteriën van mama’s huid en vanuit de omgeving, het ziekenhuis.

De darmflora, alle bacteriën in het spijsverteringssysteem, van keizersnede-baby’s verschilt significant van baby’s die vaginaal geboren zijn. Dit verschil heeft invloed op de gezondheid en het immuunsysteem van de baby gedurende zijn of haar hele leven.

Bij een keizersnede heeft een recente studie aangetoond dat microbirthing (direct na de geboorte wordt vaginale vloeistof in de mond van de baby aangebracht) gedeeltelijk de darmflora van de baby kan herstellen zodat het verschil met een vaginale geboorte minder wordt. Totdat deze procedure een standaard protokol is kan via supplementen met probiotica (lactobacillus- en bifidum-stammen) de baby geholpen worden aan een darmflora zoals die van vaginaal geboren baby’s.

Borstvoeding bevat probiotica

De ontwikkeling van de darmflora van baby’s wordt ook beïnvloedt door hun voeding. Tijdens de eerste uren na de geboorte is de darmwand van de baby permeabel (doordringbaar). Doordat de darmwand tijdelijk grotere deeltjes kan opnemen kan de baby maximaal profiteren van de eerste moedermelk, de colostrum.

Na voornoemde “paar uur” begint zich een slijmvlies-laag (mucus) te vorm op de darmwand als barrière tegen pathogene (ziekmakende) bacteriën. Op de slijmvlieslaag nestelen en koloniseren de vriendelijke bacteriën die de barrière-functie van het slijmvlies versterken en die de weerstand/immuniteit van de baby ondersteunen.

De kolonisatie van de vriendelijke bacteriën vind plaats in de eerste paar maanden en is sterk afhankelijk van de voeding die baby in die eerste maanden krijgt. Moedermelk beïnvloedt de ontwikkeling van het microbioom van de baby doordat de moedermelk mama’s micro-flora en pre biotische oligosachariden bevat. Prebiotische oligosachariden zijn vezels die door de vriendelijke bacteriën in de darmflora gebruikt worden als voeding en om verder te koloniseren. Moedermelk bevat meer dan 700 verschillende soorten bacteriën. Moeders met overgewicht hebben minder soorten.

De samenstelling van de moedermelk is een spiegel van de gezondheid van de moeder en haar dieet. Gezond eten en probiotica tijdens de borstvoeding kunnen zo bijdragen aan de ontwikkeling van het microbioom (alle bacteriën in het spijsverteringssysteem) van de baby.

probiotica en de darmflora van de baby
probiotica baby's mama

Babyvoeding met bacteriën

Als de baby flesvoeding krijgt ontvangt de baby geen bacteriën van de moederborst. Onderzoeken (Swansea) tonen aan dat suppletie met probiotica deze bacteriën kan aanvullen.

De World Health Organisation (WHO) beveelt aan dat baby’s de eerste maanden borstvoeding krijgen, daarna langzaam over op vaste(re) voeding. Omdat de behoefte aan energie en nutriënten toeneemt.

Voeding die helpt bij de vorming en ontwikkeling van een gezonde damflora bestaat uit: fruit, groenten en yoghurt (probiotische lacto-bacteriën). Bij voorkeur zelf vers bereid.

Suppletie met probiotica kan tot aan 1 jaar. Vanaf 1 jaar zijn er speciale supplementen voor peuters.

In deze blog vind je nog meer informatie over probiotica voor baby’s.

probiotica voor babies

Probiotica voor mama en baby