Dysbiose of dysbacteriosis

De term bacteriële dysbiose wordt gebruikt om een verstoring van de balans aan te duiden in de bacteriële flora van mens of dier. (wikipedia) Dysbiose is onbalans in je darmflora. Het woordt ook dysbacteriosis genoemd, dysbiose in je darmen

Hoe ontstaat een onbalans in het microbioom? Eerst leggen wij de definitie vast. De definitie van dysbiose; een afname van goede bacteriën en een toename van pathogene (slechte) bacteriën. Met andere woorden; De balans tussen goede, neutrale en slechte bacteriën is verstoord.

Oorzaken van dysbiose in je darmen;

  • Antibiotica (als medicijn, in water, in voeding),
  • Ontstekingsremmers (NSAID's),
  • Chronische darmziekten,
  • Dieet (overmatig; suiker, alcohol, dierlijke vetten, enkelvoudige suikers), Stress (zowel fysiek als emotioneel!)
  • Maagzuur-remmers.

Maar ook life-style factoren, Veroudering, (te lang) vasten, Voedselvergiftiging en Obstipatie kunnen de balans verstoren. Deze verstoring duurt soms maar even en lost zichzelf op. Soms duurt het langer en is het nodig om meer en/of langer te werken aan een goede balans.

Soorten bacteriën

De darmflora bestaat uit pathogene (slechte) bacteriën, neutrale bacteriën en goede bacteriën. In de verhouding 10-80-10 is er sprake van balans.
Als de hoeveelheid pathogene, ziekmakende bacteriën toeneemt is sprake van on-balans, dysbiose. Hetzelfde geldt voor een verlaging van de goede bacteriën.

De goede bacteriën zijn te onderscheiden in 2 soorten;

  • vaste bewoners (autochtone bacteriën, residente bacteriën). Dit zijn bacteriën die een vaste plaats in je darmen hebben verworden.
  • passanten (allochtone bacteriën, transiënte bacteriën). Dit zijn stammen bacteriën die tijdelijk aanwezig zijn. Zij passeren de darm. De goede passanten krijg je regelmatig binnen via voeding. Als je gezond eet.

De vaste bewoners worden van nature aangetroffen in de darmflora zij hechten zich aan de darmwand en repareren de darmflora.

Passanten of tijdelijke bacterie-stammen worden niet van nature aangetroffen in de darmflora maar zij zijn buitengewoon nuttig.
Deze bacteriën leven in symbiose met planten en groenten, vermits er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Deze bacteriën kun je regelmatig eten in de vorm van flinke hoeveelheden verse biologische groenten en fruit (raw whole food).  Of in de vorm van een hoog gedoseerd supplement of veel gefermenteerde voeding.

Dysbiose is dus onbalans in je darmflora, de verhouding tussen de soorten bacteriën is niet in evenwicht.