Leaky gut - lekkende darm syndroom

Leaky gut

EEN "lekkende darm" IS EEN CONDITIE WAARBIJ HET SLIJMVLIES VAN DE DUNNE DARM POREUS WORDT.

Het betekent dus niet dat er een gat (perforatie) in je darmwand zit. 

Het lekkende darm syndroom is geen ziekte maar een syndroom. wikipedia-definitie: "Een syndroom is een ziektebeeld: een verzameling van verschijnselen die vaker in dezelfde combinatie optreedt, en dus als eenheid moet worden opgevat". Een syndroom is ene combinatie van symptomen. Omdat het geen "officiële ziekte" is zijn er veel mensen met de verzameling aan verschijnselen die niet terecht kunnen bij hun huisarts. Er is geen protokol, geen DBC. Daarom komt dit begrip vaak voor bij therapeuten en alternatief werkende artsen. je kunt dus de vraag stellen of een leaky gut een hype is of nieuwe kennis die wordt toegepast door alternatieve zorgverleners.

De doorlaatbaarheid (permeabiliteit) van de darmwand neemt toe. Dit heet hyperpermeabiliteit. Toxinen, micro-organismen en voedseldeeltjes komen rechtstreeks in de bloedbaan. De functie van het darmslijmvlies kan vergeleken worden met een raam. Het houdt de lucht binnen en de insecten buiten. Het lijkt ook op de huid die elke dag een laagje cellen afstoot. De slijmvlieslaag op een gezonde dunne darm vernieuwt zichzelf elke 3 tot 5 dagen. Als de spijsvertering wordt ontregeld door stress, bewerkte voeding, ontvoldoende kauwen, teveel drinken tijdens het eten, de verkeerde voedsel-soorten gecombineerd of door over-eten dan kan dit resulteren in een te hoge doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies. Dit wordt een lekkende darm, of leaky gut, genoemd.

Onverteerde voedseldeeltjes en toxinen geproduceerd door darm-bacteriën kunnen het darmslijmvlies beschadigen. De meest voorkomende symptomen van een leaky gut zijn; Voedsel-allergiën, IBS (geïrriteerd darm syndroom), Eczeem, Psoriasis, onvoldoende functionerende pancreas, meervoudige overgevoeligheid voor chemicaliën. Het kan kan bestaande condities verergeren zoals; vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, koorts, darmklachten, diarree, huid irritaties, geheugen stoornissen, kortademigheid, systemische ontstekingen. De doorgelaten deeltjes veroorzaken een reactie van het immuunsysteem, er ontstaat een laaggradige onsteking. Langdurige laaggradige ontstekingnen leiden op hun beurt tot een scala aan klachten. 

Het darmslijmvlies bestaat uit een beschermende slijmvlieslaag met slijmvliescellen die normaal goed gesloten tegen elkaar aan liggen d.m.v. zogenaamde tight junctions. Bij een lekkage is de afsluiting niet op order, de tight junctions wijken en laten te grote deeltjes door. Ook een beschadiging aan het darmslijmvlies maakt dat deze kan lekken. Voedingssupplementen die door therapeuten vaak worden ingezet zijn; vitamine A, D, glutamine en zink, gecombineerd met vezels (prebiotica) en probiotica.

Oorzaak lekkende darm

In onderstaande afbeelding zie je veel verbanden (oorzaken en gevolg). Zo’n 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten slikken sterke maagzuurremmers op recept. Volgens Zorginstituut Nederland worden deze zogeheten protonpompremmers (PPI’s) vaak onterecht voorgeschreven. Het gevolg van langdurig gebruik van maagzuurproductie remmende medicijnen kan een lekkend darmsyndroom zijn.

maag darm leaky gut