Lever en huidklachten

Lever en huidklachten

huid, lever en huidklacten, acne, psoriasis, eczeem, slechte huid.

Een ongezonde huid heeft een slechte textuur en geeft een vale grauwe doffe uitstraling. Mensen met een ongezonde arme huid kunnen last hebben van verschillende condities. Deze condities hebben vaak te maken met het functioneren van de lever. Na de lever is de huid het grootste ontgiftingsorgaan. Als de lever niet voldoende functioneert verwijdert het lichaam toxinen via de huid wat resulteert in uitbarstingen. De drie meest voorkomende huidproblemen zijn; acne, eczeem en psoriasis. Acne heeft de vorm van mee-eters, witte koppen en puisten. Eczeem resulteert in een droge rauwe jeukende huid. Psoriasis begint met rode bultjes, schilferingen en korsten die gemakkelijk openbreken en bloeden.

ontstaan acne

Trage lever

Een trage lever is een breed begrip dat refereert aan een lever die niet optimaal functioneert, maar sub-optimaal. In het algemeen wordt de term gebruikt voor een niet-zieke lever die niet optimaal functioneert. Een gezonde lever verricht ongeveer 500 verschillende functies. De lever bevat ongeveer 13% van het bloed in je lichaam en filtert elke minuut 1 liter bloed. De lever draagt bij aan de produktie van meer dan 13000 verschillende chemicaliën en onderhoudt meer dan 2000 interne enzym-systemen. Zelfs als de lever overwerkt is merk je daar weinig van. Vaak zijn mensen met lever-problemen zich niet bewust van het sub-optimaal functioneren van hun lever. Een slecht functionerende lever geeft nauwelijks symptomen. Het is ongelofelijk maar de lever werkt zelfs door als 2/3 is beschadigd door bijvoorbeeld lever-cirrhose. Symptomen van een trage, sub-optimaal functionerende lever; gevoelig voor caffeïne of medicijnen, hoofdpijn, huidklachten (acne, huiduitslag of psoriasis), verteringsproblemen met vette voeding (benauwdheid, hoofdpijn, brandend maagzuur), overmatige lichaamsgeur, voedsel-allergiën en voedsel-overgevoeligheden, moeite met gewichtsverlies.

 

wat doet de lever

Wat produceert en verwerkt de lever?

  • Verwerken cholesterol
  • Glucose uit koolhydraten omzetten en opslaan als glycogeen
  • Neutraliseren en afvoeren van toxinen.
  • Produktie van gal
  • Produktie van aminozuren (eiwitten)
  • Produktie van hormonen en enzymen
  • Absorberen van vitaminen

Cholesterol

Cholesterol is een zachte was-achtige substantie geproduceerd door de lever. Het is een van de vetten die wordt aangetroffen in het bloed en het is een vitale bouwstof voor hormonen en de celmembranen. Er zijn 2 soorten cholesterol; LDL Low density cholsterol en HDL Hgh density cholesterol. LDL wordt meestal de slechte cholesterol genoemd. Het is van belang voor de reparatie en groei van cellen, Hoge gehaltes LDL in het bloed dragen bij aan de opbouw van plaque in de bloedvaten. Dit leidt tot atherosclerosis, de vernauwing van de bloedvaten (aderverkalking). HDL wordt meestal de goede cholesterol genoemd. HDL vervoert de LDL weg van de vaatwanden naar de lever. HDL helpt hiermee de vaatvernauwing en hart-ziekten te voorkomen. HDL en LDL zijn in gelijke mate aanwezig voor een optimale gezondheid. Veel factoren kunnen de hoeveelheid en de balans van het cholesterol beïnvloeden zoals erfelijke aanleg, dieet en het functioneren van de lever. Immers, de lever produceert 80% van het cholesterol dat wordt aangetroffen in het bloed.

Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn is pijn in het hoofd die kan variëren van mild tot hevig. Hoofdpijn ontstaat over het algmeen als respons op interne triggers zoals hormonen, laag bloedsuiker of knarsen. Maar ook externe triggers zoals een toxische overbelasting, uitdroging, voedsel-allergiën, stress, teveel of te weinig slaap, weersveranderingen, cafeïne en overgevoeligheid voor chemicaliën kan hoofdpijn veroorzaken. De triggers laten het brein een serie aan chemische boodschappers produceren die de bloedvaten rond de hersenen verwijden. Als de bloedvaten zwellen rekken zij de zenuwen uit rond de bloedvaten. Dit veroorzaakt pijn. Sommige mensen ontwikkelen migraine (hoofdpijn) die met een bepaalde regelmaat voorkomt. Soms is migraine het resultaat van toxinen (vergiften) die een overbelaste lever niet goed genoeg verwerkt.