Bifidum bacteriën

Bifidum bacteriën

Bifidobacterium is een geslacht van grampositieve, strikt anaerobe, niet-sporenvormende, onbeweeglijke en staafvormige bacteriën. Ze zijn in staat om glucose tot melkzuur en azijnzuur af te breken en halen hieruit hun energie. Meer op wiki.

Van nature komt deze bacterie-soort voor in: spijsverteringssysteem (dikke darm), vagina en mond. Bifidobacteriën zijn een van de meest voorkomende bacteriën. De "bifido's" komen bij volwassenen vooral voor in de dikke darm. Bij baby's kan deze soort zelfs wel 95% van de totale darmflora invullen.

De "bifido's" leven vooral in op het darmslijmvlies in de dikke darm. Hun belangrijkste taak is het stoppen van schadelijke bacteriën en gisten. O.a. doordat deze bacteriën de pH-waarde (zuurgraad) in de darm beïnvloeden. De bifidum-bacterie-stammen ondersteunen de opname van: ijzer, calcium, magnesium en zink.

Belangrijke soorten bifidum bacteriën:

  • Bifidobacterium Bifidum
  • Bifidobacterium Breve
  • Bifidobacterium Infantis
  • Bifidobacterium Lactis
  afbeelding dikke darm bifidum bacterien

  Bifidobacterium bifidum leeft vooral in de dikke darm. Verschillende bifidum-bacterie-stammen hebben verschillende eigenschappen. Deze bacterie houdt niet van zuurstof en kan gevoelig zijn voor maagzuur. In Pro ven (Lab4) is een soort geselecteerd die kan overleven in een omgeving met zuurstof en die bestand is tegen maagzuur. Voorwaarde is dan wel dat de probiotica bij een maaltijd wordt ingenomen.

  Bifobacterium Breve is een type probiotische bacterie met specifieke eigenschappen die per stam verschillen. Dit komt doordat het zelfde type bacterie uit verschillende bronnen geïsoleerd kan worden.

  Bifidobacterium infantis vind je zoals de naam "infantis" al doet vermoeden, vooral in de darmflora van kinderen. Terwijl deze stam ook voorkomt bij volwassenen. Bij baby's die flesvoeding krijgen vind je minder bifidobacteriën in de ontlasting als bij baby's die borstvoeding krijgen.

  Bifidobacterium lactis is een van veel soorten bacteriën in de darmflora in de dikke darm. Ook voor deze stam geldt weer dat de bron van de stam invloed heeft op de eigenschappen van de stam. Dus moeten bacteriestammen in voedingssupplementen altijd volledig geïdentificeerd kunnen worden. O.a. door een nummer van de producent zoals CUL30. Op deze pagina meer over Lab4.