Lactobacillen

Lactobacillen

Meer dan 90% van de inwoners in je darmen zijn bacteriën. Die 10% bestaat uit schimmels, virussen en eventueel wat parasieten. De bacteriën worden onderverdeeld in meer dan 20 stammen die weinig overeenkomsten met elkaar hebben. De meeste bacteriën vind je in deze vijf groepen: bacteriodes, firmicuten, actinobacteria, proteobacteria en verrucomicrobia. Binnen elke stam vind je weer verschillende (duizenden) soorten families. In een "familie" tref je dezelfde eigenschappen van bacteriën aan. Een belangrijke familie is de lactobacillen met als familielid de lactobacillus acidophilus, de lactobacillus gasseri en de lactobacillus plantarum. Deze bacteriën hebben als belangrijk kenmerk dat ze melkzuur produceren. 

Lactobacillus is een bacteriegeslacht van grampositieve, facultatief anaerobe staven. De lactobacillen vallen onder de groep van melkzuurbacteriën en alle soorten zijn in staat om suikers om te zetten in melkzuur (lactaat). Lacto = melk. Sommige soorten maken daarbij ook azijnzuur en koolzuurgas. Gelukkig bevat Pro Ven geen koolzuurgas vormende bacteriën, dit zou leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid. De lactobacillen die deel uitmaken van de lab4-compositie produceren geen gas. In deze blog meer over bijwerkingen van probiotica. Veranderingen in de populatie van het microbioom kunnen leiden tot het afsterven van groepen (ongewenste) bacteriën. Dit kan wat gas veroorzaken. 

Lactobacillen komen van nature voor in rottend plant- of dierlijk materiaal, maar ook in de menselijke: mondholte, vagina, dunne en dikke darm, waar ze een belangrijk deel uitmaken van het microbioom. Lactobacillen vind je vooral in de dunne darm.

afbeelding lactobacillen

Lactobacillus-soorten worden veel toegepast bij de productie van gefermenteerde levensmiddelen, zoals kaas (Goudse kaas bijvoorbeeld), yoghurt, salami, wijn, zuurdesem, kefir, zuurkool, olijven, tempé en vele traditionele gefermenteerde producten. Op de pagina meer over lactobacillen in probiotische voeding. Meer over lactobacillen op wikipedia.

Het voedingscentrum over probiotica: "Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect op de gezondheid hebben wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Er is echter weinig bewijs dat producten met levende micro-organismen een gezondheidsvoordeel opleveren voor gezonde mensen. Bij specifieke aandoeningen zijn er aanwijzingen dat probiotica een positief effect kunnen hebben. Een arts kan bepalen of en welk probioticum dan geschikt is.

lactobacillen produceren het enzym lactase dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken. De bacterie helpt om koolhydraten te fermenteren en maakt daarbij melkzuur. Dit zorgt voor een zuur milieu in de darmen, schadelijk bacteriën worden zo geblokkeerd. Lactobacillen verbeteren de opname van mineralen zoals: calcium, koper, magnesium en ijzer. (Bron Harvard medical school, "The benefits of probiotics")

Beroemde lactobacillen

    • lactobacillus acidophilus, de belangrijkste soort lactobacil
    • lactobacillus paracasei
    • lactobacillus plantarum
    • lactobacillus reuteri
    • lactobacillus gasseri

De lactobacillus paracasei (L. Paracasei) is een van de stammen in de Lab4b-combinatie. Deze stam vind je terug in de Pro-ven zwanger en baby's. Deze stam tref je van nature aan in de darmflora van baby's.

De lactobacillus plantarum (L. Plantarum) is een stam uit de lactobacillen-familie die je aantreft in gefermenteerde voeding zoals zuurkool. Als eerste is deze stam geïsoleerd uit speeksel. Van nature is deze stam bestand tegen maagzuur. Onlangs is deze stam toegevoegd aan de Lab4 combinatie. In de vorm Lab4P vind je dit terug in biotatrim. Het ShapeLine-onderzoek liet zien dat Lab4P gewichtsverlies ondersteunt. Ook wordt de Plantarum gebruikt in CardioBiotic een supplement dat het cholesterol-niveau ondersteunt, o.a. door de vitamine B6 en het hydroxytyrosol uit olijfbladeren.

De lactobacillus reuteri (L. Reuteri) is een stam die bij veel mensen voorkomt in hun spijsverteringssysteem. Daarom vind je deze stam in verschillende Pro-ven producten terug.

Naam en rugnummer

Onderzoek naar de invloed van probiotica op gezondheid doe je met geïndentificeerde stammen. Pro-ven heeft een groot aantal (ruim 60) stammen geïsoleerd. De stammen die in de probiotische voedingssupplementen worden gebruikt hebben allemaal een unieke naam. De naam begint met CUL, een afkorting van Cultech en vervolgens een nummer. Bijvoorbeeld de CUL60. Daarnaast zijn de stammen opgenomen in een database. Op elke verpakking staat exact vermeld welke stammen gebruikt zijn. Hier meer over de selectie van de stammen in Lab4.

lactobacillen lactobacillus acidophilus

Hoe groot is een bacterie?

De meeste bacteriën zijn zo'n 1-5 µm (0,001-0,005 mm) lang. Nanometers,nm is één miljoenste van een millimeter. De grootte kan per soort echter nogal variëren. Micro betekent "heel klein", iets wat je pas onder een microscoop (klein-zien) kunt zien.