Alles wat je weten moet over probiotica voor je baby

Ben je zwanger?

Gefeliciteerd! Super dat je als aanstaande mama je aan het voorbereiden bent. Of ken je iemand in je omgeving met een baby? Welkom. Op deze pagina vind je alles over probiotica TIJDENS de laatste 3 maanden van je zwangerschap.

Geef je borstvoeding of flesvoeding?

Waarschijnlijk geef je de voorkeur aan borstvoeding, maar niet elke mama kan de keuze maken. Borstvoeding heeft voordelen en is niet echt te vergelijken met flesvoeding, ondanks alle goede toevoegingen. Daarom hebben wij 2 verschillende probiotica baby gemaakt: Een speciale formule voor borstgevoede baby's en een speciale formule voor flesgevoede baby's.

Probiotica kopen? Hier vind je probiotica baby borstvoeding en hier vind je de probiotica baby flesvoeding.

Waarom bestaat probiotica baby?

De vriendelijke bacteriën in de darmen van je baby doen veel goed werk. Zij helpen met het aanmaken van vitaminen, bepaalde vetzuren en hormonen. Zij beschermen de baby tegen vreemde indringers, zogenamde pathogene (ziekmakende) bacteriën. De bacteriën in de darmen heten het microbioom. Het microbioom staat voor ongeveer 70% van de weerstand en immuniteit van de baby.

Elke baby krijgt bij de geboorte een grote hoeveelheid nieuwe bacteriën te verwerken. Tot een paar jaar geleden dacht men dat baby's steriel geboren werden. De darmpjes zouden nog geen darmflora (bacteriën) bevatten. Inmiddels weten wij dat in de baarmoeder al bacteriën in de foetus terecht komen. 

Wordt een baby met een keizerssnede geboren dan krijgt de baby minder bacteriën uit het geboortekanaal mee. Bij een vaginale geboorte wordt een baby overspoeld met jouw bacteriën. Je eerste cadeautje, het begin van de darmflora van je baby. Er zijn verschillen aangetoond tussen de darmflora's van baby's die geboren zijn met een keizerssnede en via een vaginale bevalling. Ook op latere leeftijd zie je verschillen in de gezondheid. Baby's die met een keizerssnede geboren zijn hebben bijvoorbeeld vaker een allergie. Pro Ven heeft een uitgebreide blog geschreven over de ontwikkeling van de darmflora bij baby's. Je kind krijgt dus als eerste bacteriën uit het geboortekanaal, je vaginale flora. Meteen na de geboorte wordt en baby op je huid gelegd om daar "kennis te maken" met jouw huid-flora. Ook op je huid leven verschillende soorten bacteriën. De baby wordt snel aangelegd en krijgt van je tepels nog meer bacteriën. Die bacteriën op je tepels en in je moedermelk zijn vanaf de 7e maand in de zwangerschap in ontwikkeling geweest. Dus net op deze wereld en al vol met bacteriën van mama.

Probiotica baby is een voedingssupplement met 10 miljard goede bacteriën die getest en veilig te gebruiken zijn. De onderzoeken die met onze bacteriestammen zijn uitgevoerd. Er is aangetoond dat de bacteriën veilig zijn en dat de bacterie-stammen in de darmen aankomen en daar overleven. Wij hebben de combinatie van 4 bacteriestammen een naam gegeven: Lab4b. Dit is een afkorting van vier lactobacillen-stammen en bifidum-bacterie-stammen voor baby's.

Probiotica baby borstvoeding

Baby's die moedermelk krijgen kunnen beginnen met rijke voeding. Die eerste voeding, colostrum, bevat heel veel voedingsstoffen. 80% van de baby's krijgt borstvoeding na de geboorte. Na 3 maanden krijgt de helft nog steeds borstvoeding. Na een paar dagen verandert de samenstelling en het heet moedermelk. Naast water (gemiddeld 88%) 4% vet (energie), 2% proteïnen (om te groeien), 7% koolhydraten (snelle energie), vitaminen, mineralen, groeifactoren, bacteriën en vezels. Die proteïnen (eiwitten) bestaan vooral uit immunoglobulinen. Deze special eiwitten zijn antistoffen (antilichamen) die worden ingezet tegen virussen en verkeerde bacteriën. Je moedermelk bevat meer dan 1000 verschillende eiwitten. De koolhydraten bestaan voor een groot gedeelte uit oligosachariden. Oligosachariden zijn pre-biotica, een soort vezels die als voeding dienen voor de probiotische goede bacteriën. Meer informatie over de samenstelling van moedermelk vind je hier.

Probiotica baby flesvoeding

Flesvoeding is Nederland veilig en vertrouwd. De warenwet schrijft voor wat er in mag en moet zitten. Eigenlijk is alle flesvoeding nagenoeg identiek. Let aub wel op toegevoegde suiker! Goede koolhydraten zijn belangrijke energie-bronnen maar liever geen snelle suikers zoals malto-dextrine of glucose. Ook zijn er baby's die gevoelig zijn voor koemelk-eiwitten (lactose). Sommige flesvoeding bevat vezels in de vorm van GOS en FOS. Gos staat voor galacto-oligosachariden. Fos staat voor fructo-oligosachariden. De consumentenbond heeft uitgezocht dat goedkope flesvoeding net zo goed is als dure. Hier lees je meer. Kun je geen borstvoeding maar wil je wel echte moedermelk voor je baby? Kijk dan eens op het moedermelk-netwerk. Donormelk is gekolfde melk van een andere moeder.

Wanneer probiotica baby

Je kiest zelf. Moeders kiezen ervoor om probiotica toe te voegen als zij het microbioom van hun baby willen aanvullen. De behoefte van borst-gevoede baby is anders in vergelijking met die van een fles-gevoede baby.

Welke probiotica

Kies altijd voor bewezen bacterie-stammen! Er moet onderzoek zijn, het moet bewezen veilig zijn. Ook is het belangrijk dat er voldoende bacteriën in het supplement aanwezig zijn. Wij hebben geleerd dat 10 miljard bacteriën per dag de ideale hoeveelheid is.

Waarom probiotica baby

Overleg met je huisarts, het consultatiebureau, de verloskundige of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Hoe lang probiotica baby

De supplementen van Pro-ven zijn ontwikkeld om dagelijks te gebruiken gedurende het eerste levensjaar, dus tot aan 12 maanden. Daarna kun je ervoor kiezen om het op te volgen met de probiotica peuter. Ook weer een speciaal afgestemde samenstelling voor kinderen vanaf 1 jaar.

Wanneer geven

Probiotische bacteriën wil je graag zo snel mogelijk in de darmen krijgen. Ze moeten het maagzuur passeren en een plekje vinden in de dunne darm en dikke darm van de baby. Daarom altijd bij voeding. Geef je borstvoeding maak dan en papje van het poeder en smeer het op je tepel of geef het met een lepeltje of op een speen. Geef je flesvoeding, voeg het dan kort voor het drinken toe aan de fles. Probiotica houdt niet van hoge temperaturen, dus drink-temperatuur is prima. Onze probiotica heeft geen "inweek-tijd" nodig.

Lees onze blogs, regelmatig schrijven wij over de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken naar het microbioom van baby's. De baby-blogs vind je hier. Heb je vragen? Chat, mail, bel, je bent welkom.

Rinjo Israels, papa en directeur van Pro-Ven benelux BV