Ontstekingen

Ontstekingen

Diverticulitis

Een divertikel is een kleine ruimte in de dikke darm, een uitstulping van de darmwand in het lichaam. Veroorzaakt door een zwakke plek in de darmwand. De conditie diverticulose wordt gekenmerkt door meerde divertikels. Als de uitstulpingen geïnfecteerd en ontstoken raken wordt de diagnose diverticulitis gesteld. Diverticulitis ontstaat bij 10 tot 25% van de personen met diverticulose. De oorzaak van divertikels is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat een dieet met te weinig voedingsvezels een rol speelt, omdat het nauwelijks voorkomt bij bevolkingsgroepen met een hoge vezelconsumptie.

Arthritis

darm ontstekingen

Arthritis is eenverzamelnaam voor ruim 100 condities inclusief tendinitis (peesontsteking), bursitis (slijmbeursontsteking), reumatoïde arthritis (osteoarthritis), jicht, en sclerodermie (verharding van bindweefsel). Vaak is de arthritis-pijn het gevolg van een ontsteking in de gewrichten. In sommige vormen kan een ontsteking in het gewrichtskapsel leiden tot schade aan de botten en het kraakbeen. In de gewrichten bevindt zich een ruimte . Rond deze ruimte bevindt zich het synoviaal membraan. Dit membraan produceert de synoviaal vloeistof die het gewricht smeert en voedt. Bij arthritis raken de synoviale membranen ontstoken, verdikken zij en produceren zij vloeistof met ontstekingscellen. Het onstoken membraan en de vloeistof met ontstekingscellen veroorzaken schade aan het weefsel.

Colitis en Crohn

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn twee verschillende ziekten met veel overeenkomsten. Beiden vallen in de categorie IBD (inflammatory bowel diseases), darm-ontstekingen. Het zijn chronische aandoeningen die ontstekingen in de darmen veroorzaken. De ziekte van Crohn kan overal in het spijsverteringskanaal voorkomen, van de mond tot de anus, maar meestal voor in het lagere deel van de dunne darm, het ileum. Zwellingen diep in de darmwand veroorzaken pijn en verhogen de frequentie van de ontlasting wat uiteindelijk resulteert in diarree. Ulceratieve colitis tast de wand van de dikke darm aan. Het begint in het rectum en kan zich ontwikkelen als een chronische ontsteking in de rest van de dikke darm. IBD (darmonstekings-ziekten) wordt algemeen gezien als het resultaat van een auto-immuun-stoornis; het lichaam ziet voeding, bacteriën en andere substanties aan voor vreemde indringers en start een aanval (een ontstekingsreactie). Tijdens dit proces hopen witte bloedcellen zich op in de darmwand wat resulteert in een chronische ontsteking. Dit leidt tot zweren en schade in de darmen. Deze aandoening zijn zeer ernstig en vragen om medisch ingrijpen van huisarts en specialist.