Nieren en vagina

Nieren en vagina

Nierstenen

Een niersteen ontwikkelt zich als chemicaliën uit urine samenklonteren en kristallen vormen. Deze kristallen ontwikkelen zich tot stenen in grootte variërend van een zandkorrel tot het formaat golfbal. De meeste stenen vormen zich in de nieren en 70-80% is gemaakt van calcium-oxalaat 9naaldachtige kristallen). Kleine steentjes, genaamd gravel (van de tennisbaan), verlaten het lichaam via de urine-wegen zonder problemen. Grotere stenen gaan van de nieren, naar de blaas richting de plasbuis en kunnen onderweg hevige pijnen veroorzaken. De belangrijkste oorzaak van nierstenen is uitdroging.

Urineweg infecties

Een urineweg-infectie is een ontsteking veroorzaakt door bacteriën die een een deel van de urine-wegen aanvallen. Onder urinewegen wordt verstaan; nieren, urinebuis, urineleider, blaas. De ontsteking kent een milde tot extreme pijn en verschillende ongemakken. De meest voorkomende bacterie die urineweg-infecties veroorzaakt is de Escheria coli (E. coli bacterie). Deze bacterie leeft op de huid rond de geslachtsdelen.

De meeste urineweg-infecties ontstaan als de E. coli via de urinewegen de blaas infecteert. Een blaasontsteking kan overgaan in een nierbekken-ontsteking. Blaasontstekingen ontstaan dus meestal door de E. coli, maar urineweg-infecties kunnen ook ontstaan als de urinewegen worden geblokkeerd, bijvoorbeeld door nierstenen of galstenen. Ook via de bloedbaan kunnen pathogene bacteriën de nieren bereiken.

Vaginale infecties

VAGINALE GIST-INFECTIES – VAGINITIS: Een vaginale gist-infectie is een schimmelinfectie veroorzaakt door een overgroei aan candida albicans. Meestal als gevolg van een overgroei aan candida in de darmen. Bacterieële vaginose (BV) is een bacterieële infectie eventueel gepaard aan een vaginale ontsteking. Enkele algemene symptomen van een vaginale gist-infectie en vaginitis zijn; vaginale jeuk, verandering in vaginale afscheiding, pijn bij het vrijen, pijnlijk urineren, en lichte vaginale bloedingen. Specifieke symptomen van een bacterieële vaginose (BV) zijn; dunne, wit-grijze vaginale afscheding met vis-achtige geur.

urinewegen ontstekingen

VAGINALE SCHIMMELINFECTIE: Een vaginale schimmelinfectie, ook wel candida genoemd, is een infectie van de vagina die wordt veroorzaakt door bepaalde schimmelsoorten of gisten. Symptomen zijn jeuk in en rondom de vagina, een branderig gevoel en witte, geurloze afscheiding. BACTERIËLE VAGINOSE: Bacteriële vaginose is ook een vaginale infectie, maar met een andere oorzaak. Tussen de bacteriën en schimmels in je vagina bestaat een natuurlijk evenwicht. Wanneer dat evenwicht in je vagina uit balans is, kan het voorkomen dat bepaalde bacteriën gaan overheersen. Hierdoor kunnen een onaangename geur (visgeur, zo je wilt) of afwijkende afscheiding ontstaan. Dit wordt ook wel bacteriële vaginose, of BV, genoemd. Overleg altijd met je huisarts, is het een schimmel of een bacterie. De een krijgt een antischimmel-middel (daktarin, miconazol of canesten) de ander antibiotica.