Diarree en Verstopping

Diarree en verstopping

Diarree

Diarree is een frequente stoelgang van zachte, losse zelfs vloeibare ontlasting. Het wordt veroorzaakt of door een ontsteking aan de darmwand of door een toename van vloeistoffen. Vloeistoffen worden uitgescheiden om toxinen (vergif) en pathogene microben (ziekmakende bacteriën) versneld uit te scheiden. Naast het ongemak kan langdurige en chronische diarree de electrolyten-balans (mineralen opgelost in bloed en weefsel) in het lichaam verstoren. Dit veroorzaakt vervolgens uitdroging en veranderingen in de bloedsamenstelling en serieuze bedreigingen voor de gezondheid.

ontlasting diarree verstopping

Enkele oorzaken van diarree zijn; virale en bacterieële infecties (voedsel- en water-vervuiling), voedsel-overgevoeligheden en allergiën (lactose en gluten), IBS (geïrriteerd darm syndroom), autoimmuun-reacties (zoals IBD-darmonstekeingen), endocriene aandoeningen (overactieve schildklier), medicijnen (antibiotica), caffeïne en stress. Chronische diarree ontstaat als de darmen niet in staat zijn om pathogene irritatie te verzachten zoals bij reacties op “allergene” voeding (lactose intolerantie en gluten bij coeliakie).

VERSTOPPING, CONSTIPATIE, OBSTIPATIE

Constipatie wordt gekenmerkt door onregelmatige ontlasting en kan leiden tot winderigheid, opgeblazen gevoel, aambeien en vermoeidheid. Natuur-therapeuten geloven dat een regelmatige stoelgang de basis is van een goede gezondheid, en dat 2 tot 3 ontlastingen per dag prima zijn. Constipatie kent de volgende symptomen; droge harde ontlasting, persen, onvolledige ontlasting of het gevoel dat “er nog wat moet komen”, moeite met ontlasten. Mogelijke oorzaken voor constipatie zijn; inactiviteit, uitdroging, een dieet rijk aan koolhydraten, medicijnen zoals cholesterol-verlagers, medicijnen voor de prostaat en spierontspanners. Ook PDS (geïrriteerd darm syndroom) en verstoringen in de hormoon-huishouding (diabetes en schilklier-klachten) kunnen constipatie veroorzaken. Meer op deze website.

Boeren en winden

Boeren en winden ontstaan als er lucht ontsnapt via de mond of de anus. Het is een normale functie van het lichaam, maar als het teveel wordt of als het te erg stinkt kan het oncomfortabel zijn. Door veel mensen wordt dit als beschamend ervaren. Vaak gaat overmatige winderigheid gepaard aan boeren en een opgeblazen gevoel. Teveel lucht in het spijsverteringssysteem, die niet snel genoeg ontsnapt is pijnlijk. Gassen worden op verschillende manieren geproduceerd. Normaliter slikken mensen lucht in bijvoorbeeld bij het eten of drinken. Er wordt meer lucht ingeslikt als er te snel wordt gegeten, als er teveel wordt gepraat tijdens het eten en als er koolzuurhoudende dranken worden geconsumeerd. Het kan gas in de darmen veroorzaken dat rijk is aan stikstof en zuurstof. Of er ontstaat gas in de maag dat oprispingen veroorzaakt. Interne lucht (gassen) kan ook ontstaan door een slechte, onvolledige spijsvertering wat leidt tot fermentatie door de bacteriën in de dikke darm. Dit gas bestaat vooral uit methaan en waterstofsulfide, een lucht die lijkt op rotte eieren.

Lactose intolerantie

Lactose intolerantie is een tekort aan het spijsverteringsenzym lactase. Lactase is het belangrijkste enzym in de afbraak (vertering) van het melksuiker lactose in zuivel-produkten. Het tekort aan het enzym lactase manifesteert zich meestal tussen het derde en zevende levensjaar. Onverteerde zuivel voedt de bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën produceren toxinen zoals alcohol, ammonia, aceetaldehyde en formaldehyde die waarschijnlijk de symptomen van lactose intolerantie veroorzaken. Algemene symptomen van lactose intolerantie zijn; pijnlijk winden laten, opgeblazen gevoel, diarree. Lactose intolerantie komt veel voor. Mensen met een lactose-intolerantie vermijden zuivel, maar dit is een uitdaging omdat zeer veel voedingsmiddelen zuivel met lactose bevatten.

Parasieten

Parasieten die in het menselijk lichaam leven eten cellen, voeding en supplementen. Parasieten komen het lichaam binnen via de mond, de neus en de huid. Mensen kunnen parasieten oplopen door; vervuilde groenten en fruit, blootvoets lopen op zand en aarde, tuinieren zonder handschoenen, rauw vlees, huisdieren, muggenbeten, vervuild water en openbare zwembaden, luiers, contact met mensen die parasieten bij zich dragen. Sommige symptomen van parasieten zijn; diarree of constipatie (verstopping), spijsverteringsklachten zoals winderigheid, opgeblazen gevoel of buikkrampen, GDS (geïrriteerd darmsyndroom), gewrichtspijn, knarsen (parasieten kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden), prostatitis, anale jeuk, vreetbuien of verlies aan eetlust, huidklachten zoals huiduitslag of granulomen (ophoping van macrofagen).