Probiotica in en op je lijf

Microbioom, bacteriën in en op je lijf

In en op je lijf leven heel veel bacteriën: Het menselijke microbioom, waar zit dat? Alle slijmvliezen die de buitenwereld raken zijn bedekt met bacteriën. Je microbioom begint al voor je geboorte te ontstaan, en overleeft jou. Iedereen heeft een uniek eigen microbioom. De manier waarop je geboren wordt heeft een grote invloed op de soorten bacteriën in je darmen. Tot aan je derde levensjaar, je eerste 1000 dagen ontwikkelt het microbioom zich. De bacteriën in je darmen die niet schadelijk zijn en die goede stoffen maken noemen wij “vriendelijke bacteriën”. Wees vriendelijk voor je eigen bacteriën. Geef ze groenten, vezels, water en fruit en liever geen koffie, alcohol, suiker of zout. Probeer stress te verminderen o.a. door meer te bewegen of te sporten. Mensen bevatten meer bacteriën dan lichaamscellen, eigenlijk zijn wij meer bacterie dan mens. Je bacteriën overleven jou! Zij zorgen er zelfs na je dood voor dat je verteert.

Iedereen heeft ongeveer 100.000 miljard levende microben in zijn ingewanden. Meer dan 1000 verschillende soorten bacteriën verdeeld over meer dan 5000 verschillende stammen. Deze bacteriën wegen samen ongeveer 1,5 kilo en worden samen ook wel darmflora genoemd of nog beter, het microbioom. 95% Van het microbioom bevindt zich in de dikke darm en slechts 50 gram in de dunne darm.

Bacteriën in je darmen vanaf je geboorte

De samenstelling van de darmbacteriën ontwikkelt zich vanaf de geboorte en blijft bij ons gedurende de rest van ons leven. De samenstelling van je darmflora ontwikkeld zich in de eerste paar jaren en wordt gevormd door; de bacteriën waar je mee in aanraking komt en je voeding. Deze ontwikkeling duurt tot het derde levensjaar. Wist je dat moedermelk meer dan 700 verschillende bacterie-stammen bevat? En dat moeders met overgewicht minder soorten bacteriën in hun colostrum hebben? De complete samenstelling darmbacteriën, het microbioom, heeft een groot aantal voordelen. Inmiddels is bekend dat wij niet zonder die bacteriën kunnen leven. Naast hun bijdrage aan de spijsvertering en de weerstad (immuniteit) hebben de vriendelijke darmbacteriën specifieke taken zoals het verteren van vezels, het ondersteunen van de opname van antioxidanten uit fruit en groente en helpen bij de productie van vitamine B12, biotine en vitamine K.

GOSFOS

Vezels en bacteriën, je hoort het steeds vaker. Bacteriën eten bepaalde soorten vezels, het is hun voeding, zij maken er o.a. goede vetzuren van. In deze blog meer over prebiotische vezels. Een bijzonder type vezels dat geschikt is voor baby's en kinderen. GOS en FOS. GOS is een afkorting die staat voor Galacto-oligosacharide (Galactooligosaccharide) Het komt van nature voor in (moeder)melk en wordt toegevoegd aan babyvoeding en bijvoorbeeld voedingssupplementen voor baby's en kinderen. Deze voedingsvezel helpt de goede darmbacteriën. G.O.S. passeert de dunne darm en wordt in de dikke darm gebruikt, vooral door bifido-bacteriën. FOS fructo-oligofructose of oligofructanen genoemd, zijn oligosaccharidefructanen. Het zijn korte fructose ketens, je vindt ze bijvoorbeeld in agave, knoflook, uien en bananen. Ook F.O.S. is een prebioticum, dus voeding voor de bifidobacteriën. Human Milk Oligosaccharides (HMO): GOS is een van de paar honderd suikers die in moedermelk wordt gevonden. Pro-Ven voegt GOSFOS toe aan baby-probiotica voor babies die flesvoeding krijgen, maar ook aan verschillende supplementen voor kinderen.

 

 

microbioom op huid, darmen, longen en mond

 

Bacteriën in je mond

Er leven 10 miljard bacteriën in je mond, verdeeld over zo'n 700 soorten. Ook vind je er allerlei schimmels en virussen. Regelmatige orale hygiëne is van belang om je mond gezond te houden. Vooral je orale flora. Het is het begin van het microbioom in je hele maag-darm-kanaal. Voorkom ontstekingen in je tandvlees! Op de website van Gezondmooislank vind je een assortiment mondverzorging voor diabetici en mensen die veel koolhydraten eten.

Bacteriën in je darmen

De gemiddelde mens heeft ongeveer 1,5 kilo aan bacteriën in de darmen. In de dunne darm ongeveer 25 gram lactobacillen, de rest in de dikke darm, vooral bifidum-bacteriën. Ontlasting bestaat voor ongeveer 40% uit dode bacteriën, dus dagelijks wordt er een paar honderd gram bacteriën aangemaakt. Je hebt meer bacteriën dan lichaamscellen, en die bacteriën vindt je in je mond, op je huid, in je longen , in en rond de urinewegen en in je maag en darmen. Die bacteriën communiceren en werken met elkaar samen. De bacteriën in je darmen helpen o.a. bij de aanmaak van hormonen, vetzuren en vitaminen.

Bacteriën in je vagina

De bacteriën in de vagina zijn afkomstig uit de darmen. Het hormoon oestrogeen maakt glycogeen vrij. Dit zijn suikers waar vooral de lactobacillen goed op gedijen. Een voorbeeld van een vriendelijke bacteriestam is de Lactobacillus Gasseri. Deze bacteriën produceren melkzuur en controleren zo de zuurgraad in de vagina. De gewenste zuurgraad (pH 4 - 5) helpt om ongewenste bacteriën buiten de deur te houden. De lactobacillen in de vagina controleren niet alleen de zuurgraad, ook zorgt een goede dekking van de lactobacillen ervoor dat gisten en schimmels minder ruimte krijgen om zich te hechten en te groeien. Meer informatie op deze website.

Bacteriën op je huid

Een goed huidmicrobioom is belangrijk voor je gezondheid. Het voorkomt de kolonisatie van potentiële pathogene micro-organismen. Het bestuurt en onderhoudt tevens het aangeboren immuunsysteem van de huid. Op de huid vindt je vier groepen (fyla): Actinobacteria, Firmicutes, Proteobacteria en Bacteroidetes. Gemiddeld bevat 1 vierkante centimeter huid 50.000 bacteriën.

Meer over de bacteriën in op je lijf op deze pagina "wat is probiotica".

Probiotica zijn voedingssupplementen. Geen vervanging maar aanvulling van gezonde voeding en onderdeel van een gezonde lifestyle met gezond eten (groente en fruit), voldoende beweging (30 minuten per dag), voldoende water drinken (+/- 1,5 liter) en voldoende slapen (7 - 8 uur, elke nacht).

Bewoners en passanten in de darmen

Blijvende stammen wonen in het spijsverteringssysteem van de meeste mensen, deze vaste bewoners groeien. Tijdelijke stammen worden buiten het spijsverteringssysteem gevonden en hebben een goede werking tijdens hun passage. Tijdelijke biotica leven op planten en groenten (als er geen pesticiden zijn gebruikt). Tijdelijke stammen groeien niet in het lichaam en moeten regelmatig geconsumeerd worden via groente of supplementen. Blijf op de hoogte, hier vind je blogs over probiotica.

 

proven assortiment

Welke probiotica past bij jou?

Bekijk op deze pagina de handige keuzehulp