Prikkelbaar Darm Syndroom

Prikkelbaar Darm Syndroom

PDS-A PRIKKELBAAR DARMSYNDROOM(PDS) TYPE A (ALTERNATING/AFWISSELEND)

het prikkelbaar darmsyndroom werd voorheen ook spastische darm, darmvlies-onsteking, nerveuze indigestie of "darm-functie aandoening genoemd". PDS is een aparte benaming. Een soort vergaarbak-diagnose omdat veel mensen met klachten aan hun spijsverteringssysteem symptomen hebben die niet aan een specifieke ziekte of aandoening voldoen. “Dan maar een prikkelbaar darm syndroom…. “. Het wordt ook wel ene SOLK genoemd, symptomatisch onverklaarbare lichamelijke klachten. Dus wel ecehte symptomen maar geen oorzaak. Bij type A is er afwisselend sprake van verstopping en diarree.

PRIKKELBAAR DARMSYNDROOM TYPE C VAN CONSTIPATIE.

PDS (IBS) wordt over het algemeen gekarakteriseerd als lage buikpijn en een verstoorde darmfunctie. Type C refereert aan de gevallen waarij het belangrijkste symptoom constipatie (verstopping) is. In sommige gevallen zijn de symptomen mild, in andere gevallen zijn het ernstige en heftige symptomen. De symptomen variëren van persoon tot persoon. Symptomen; verstopping, lage buikpijn en darmspasmen, slijm in de stoelgang, aandrang of incontinentie, lage buikpijn die verdwijnt na het ontlasten, opgeblazen gevoel, het gevoel niet volledig ontlast te zijn, depressie, angst.

De exacte oorzaak van PDS type C is onbekend, significant bewijs suggereert dat voedsel-overgevoeligheden en voedsel-allergiën een versterkende rol spelen. Te weinig voedsel-vezels kan een factor zijn omdat vezels de darmtransit ondersteunen. Te weinig voedingsvezels laten de ontlasting te lang in het lichaam waardoor de ontlasting gaat fermenteren en gassen gaat produceren, die de PDS-symptomen stimuleren. Er is recent onderzoek dat een link laat zien tussen een overgroei aan slechte bacteriën in de darmflora en PDS.

HET PDS PRIKKELBAAR DARMSYNDROOM TYPE D VAN DIARREE.

Type–D wordt over het algemeen gekarakteriseerd door lage buikpijn en een verstoorde darmfunctie. PDS type D refereert aan het belangrijkste symptoom; Diarree. Sommige gevallen zijn mild terwijl anderen ernstig last hebben van chronische symptomen. De symptomen van variëren van persoon tot persoon en bestaan uit; diarree en/of constipatie (chronisch en afwisselend), lage buikpijn en darmspasmen, slijm in de stoelgang, sterke aandrang / incontinentie, opgeblazen gevoel, niet volledig ontlasten, depressie en angst. De exacte oorzaak van dit type is onbekend, significant bewijs suggereert dat voedsel-overgevoeligheden en voedsel-allergiën een versterkende rol spelen. 

Melk en Suiker

Lactose (melk suiker) kan een belangrijke veroorzaker van de klachten zijn. De oorzaak is het ontbreken van een enzym (lactase) dat de melksuiker kan afbreken. Er is dan geen sprake van een zuivel-allergie maar het ontbreken van een enzym. Het gedurende 2 weken vermijden van alle zuivel kan helpen om te bepalen of lactose-intolerantie een factor is. Of het nu een lactose-intolerantie is of een melk-allergie, zuivel is de oorzaak van veel spijsverteringsklachten. Overgevoeligheden en allergieën blijken een centrale rol te spelen bij PDS. Het wordt aangetroffen bij 50 – 65% van de patiënten. De meest voorkomende allergenen zijn; zuivel, granen (vooral tarwe en maïs) Maar ook frequent aangetroffen zijn de allergenen; koffie, thee, citrus en chocolade.

prokkelbaar darm syndroom

Lactose is niet de enige suiker die problemen kan veroorzaken zoals PDS en diarree. Andere voeding die disachariden (gepaarde koolhydraten die gesplitst moeten worden door het lichaam) bevat zijn voor veel mensen een probleem. Onder deze suikers vallen ook maltose en sucrose. Sommige mensen hebben een probleem met fruit-suiker en dan met name uit citrus-fruit. Dit verergert symptomen zoals diarree, gas, opgeblazen gevoel. Het is aangetoond dat voeding rijk aan geraffineerde suikers bijdraagt aan PDS en aan een overgroei van bacteriën in de dunne darm, doordat de ritmische contracties in de darm, die de voedselbrij voortbewegen, worden verminderd.

Oorzaken PDS

Infecties in de dunne darm zijn een belangrijke veroorzaker van PDS. De infecties veroorzaken een hoge methaan productie wat wordt gemeten in adem-tests.

Stress, hormonale veranderingen (vrouwen ervaren dit vooral voor en na hun menstruatie), voeding met te weingig vezels en infecties.

PDS is een van de meest voorkomende gastro-intestinale aandoeningen. Geschat wordt dat 10-20% van de bevolking er last van heeft. 30-50% van de verwijzingen naar een gastro-enteroloog of maagspecialist betreft, vooral vrouwen.

Het PDS geïrriteerd/prikkelbaar darmsyndroom type A van “alternating = afwisselend” kenmerkt zich door een darmsyndroom waarbij zowel constipatie als diarree optreedt. Sommige gevallen zijn mild terwijl anderen ernstig last hebben van chronische symptomen. De symptomen van variëren van persoon tot persoon en bestaan uit; diarree en/of constipatie (chronisch en afwisselend), lage buikpijn en darmspasmen, slijm in de stoelgang, sterke aandrang / incontinentie, opgeblazen gevoel, niet volledig ontlasten, depressie en angst. 

Opmerkelijk bij PDS is het feit dat het uitsluitend een functionele verstoring is zonder duidelijk aantoonbare structurele defecten. Omdat PDS-patiënten vaak hulp zoeken en zelden worden opgenomen in een ziekenhuis kunnen de symptomen de normale dagelijkse activiteiten flink beïnvloeden.