Maagzweer, maagzuur, middenrifbreuk

Maagzweer, darmzweer

Een maagzweer is een zweer die zich ontwikkelt in het slijmvlies van de maagwand, in de dunne darm (darmzweer) of in de slokdarm. De pijn van en maagzweer wordt meestal gevoeld tussen het borstbeen en de navel. Darmzweren kunnen een scherpe brandende pijn geven een paar uur na de maaltijd. Deze pijn kan afnemen tijdens het eten. Maagzweren geven een meer constante pijn. De zweren in de slokdarm geven tijdens of kort na een maaltijd hun pijn af en deze pijn vermindert niet met eten.

Zweren worden veroorzaakt bij een verstoring in de balans tussen het maagzuur en de beschermende slijmvlieslaag in de maag en darmen. In de meeste gevallen is sprake van een infectie door de bacterie H. pylori. Deze bacterie leeft in de maag en kan zichin het maagslijmvlies nestelen. Na verloop van tijd verzwakt de slijmvlieslaag en beschadigt het maagzuur de maagwand. Als de bacterie H.pylori wordt bestreden neemt het risico op herhaling zeer sterk af.

Maagzuur

Brandend maagzuur is een irritatie van de slokdarm (esophagus) veroorzaakt door maagzuur dat omhoog komt. Het maagzuur veroorzaakt een brandend gevoel in de borst (achter het borstbeen). Waarschijnlijke oorzaken van brandend maagzuur zijn de overvloedige produktie van maagzuur (hyperaciditeit), overmatig eten, teveel bewerkte voeding, koolzuurhoudende dranken, te strakke kleding en de meest voorkomende oorzaak; een te lage produktie van maagzuur. Als de klachten verergeren tijdens het liggen kan er sprake zijn van een middenrifbreuk (hiatus hernia).

maagzweer maagzuur rode peper

Bij een te lage produktie van maagzuur kan de maag zich niet voldoende beschermen tegen bacteriën, parasieten en pathogenen. Bacteriën krijgen de gelegenheid om voedsel in de maag te laten rotten. Hierbij worden vluchtige gassen en vetzuren geproduceerd. De druk in de maag wordt verhoogd terwijl de maag-darmklep wordt afgesloten (dicht geduwd). Hierdoor wordt het maagzuur in de slokdarm omhoog gedwongen. De verhoogde druk in de maag vertraagt de spijsvertering en de maaglediging wat leidt tot een zwaar gevoel na het eten.

MIDDENRIFBREUK HERNIA DIAFRAGMATICA (HIATUS HERNIA)

In een gezond lichaam passeert de slokdarm het diafragma om in de maag uit te komen. Het diafragma is een opening in de spier tussen de buikholte en de borstholte. Deze opening wordt hiatus genoemd. Hernia is een ander woord voor uitstulping. Bij een hiatus hernia stulpt de maag door het diafragma. Veel factoren dragen bij aan een middenrifbreuk; fysieke beschadiging, obesitas (overgewicht), schilklier dysfunctie en veroudering. Bij sommige personen is de middenrifbreuk een aangeboren conditie waarbij de slokdarm te kort is en de middenrifbreuk het gevolg is van bijvoorbeeld zwangerschap of extreme fysieke inspanning. Veel gevallen van een middenrifbreuk worden niet of foutief gediagnostiseerd als “opkomend maagzuur”, brandend maagzuur. Als de symptomen verergeren in een liggende houding of als de consumptie van pepermunt en chocola leidt tot symptomen is er waarschijnlijk sprake van een middenrifbreuk en niet van brandend maagzuur. Deze diagnose moet gesteld worden door gastroenteroloog.