Nieuwe ontwikkelingen in de kennis over het microbioom

Microbioom nieuws

Om probiotica te begrijpen….. Moet je weten wat het microbioom is. 2010 = 200 publicaties per jaar, 2019 = 13.000 publicaties. Dagelijkse nieuw onderzoek, nieuwe kennis en nieuwe inzichten. Op deze pagina antwoord op de vraag: Wat is probiotica.

Wat is ons microbioom

"Ons microbioom, een vriend voor het leven, zonder zouden wij ziek worden en waarschijnlijk voor ons 5e jaar overlijden! Het microbioom overleeft jou, uiteindelijk wordt je verteert door je microbioom. Zonder microbioom geen immuunsysteem. Het microbioom is een orgaan, je tweede brein.” Nigel Plummer. Kinderen hebben tot aan 2,5 jaar de tijd om hun darmflora (microbioom) op te bouwen, daarna verandert er weinig aan de samenstelling van de bacterie-stammen in hun darmen volgens nieuw onderzoek.

Het darm-microbioom ontwikkelt zich tot een volgroeid microbioom en is compleet op 2-3 jarige leeftijd (1000 dagen). De samenstelling voor de rest van je leven. Dit proces wordt gedreven door epigenetische factoren en de consumptie van voeding. Voor de uitvinding van de koelkast aten mensen veel meer vriendelijke bacteriën in de vorm van gefermenteerde voeding en verse groente en fruit. Vanaf je 50-ste jaar neemt de kwaliteit van je microbioom af: minder sterk, minder divers, minder efficiënt.

Het darm-microbioom kan gemanipuleerd (beïnvloedt) worden door: antibiotica, probiotica, prebiotica (voeding voor darmbacteriën) en door FMT (faecal microbiota transplant) of poeptransplantatie.

Vanaf de uitvinding koelkast en vanaf introductie van bewerkte (geconserveerde) voeding: Minder bacteriën in de darmen via voeding. Ontwikkeling hygiëne, de “snoete-poets-generatie” dus minder slechte maar ook minder goede bacteriën via contact. De stijgende consumptie van antibiotica en maagzuur remmers heeft effect op de bacteriën in de darmen: minder verschillende soorten.

  • Microbioom is de samenleving van alle bacteriën in en op je lijf.
  • Probiotica zijn vriendelijke bacteriën die een gewenste functie vervullen in het microbioom.

Wat doet het microbioom

Synthese van vitaminen; B1, foliumzuur, B6 en vitamine K. Productie van enzymen en ondersteuning in opname van calcium, magnesium, ijzer. Productie van korte-keten-vetzuren (butyraat, valeraat, propionaat) de energiebron voor de productie van darmcellen. Ondersteunen absorptie van water, verminderen hoeveelheid slechte bacteriën, stimuleren groei goede bacteriën. Ondersteunen kracht en werking mucuslaag in darmen.

  • Helpen ontstekingen te controleren.
  • Ondersteunen normaal functioneren darmen.
  • Versterken de ontgifting.

In het microbioom worden ook hormonen geproduceerd: ruim 90% van het kalmerende serotonine, 50% van je dopamine (de neurotransmitter die assertiviteit, seksuele opwinding, een goed immuunsysteem en een goed werkend zenuwstelsel reguleert).

Slechte bacteriën produceren substanties die schadelijk zijn voor het lichaam. Deze substanties irriteren de slijmlaag op de darmwand en veroorzaken daarmee gasvorming en de substanties kunnen opgenomen worden in de bloedbaan en kunnen ziekten veroorzaken. Slechte bacteriën kunnen niet altijd buitengesloten worden maar als het aantal goede bacteriën hoog blijft is er, in theorie, minder ruimte en gelegenheid voor slechte bacteriën. Voorbeelden van slechte bacteriën zijn; salmonella en H. Pylori (veroorzaker van maagzweren).

De neutrale bacteriën komen het meeste voor in de darmen. Neutrale bacteriën hebben geen negatieve en geen positieve bijdragen. De niveaus en de verhouding van deze drie bacterie-soorten blijven in een mens redelijk constant van kindertijd tot volwassenheid. Bij veroudering nemen de slechte bacteriën toe en de goede bacteriën af in hoeveelheid.

Op deze pagina meer verwijzingen naar nieuws over het microbioom.

Lab4 Bacteriën

Pro-Ven heeft haar eigen bacteriestammen geselecteerd, onderzocht en geproduceerd. In de meeste supplementen wordt een combinatie van 4 stammen gebruikt. De Lab4-combinatie: 2 soorten lactobacillen en 2 soorten bifidum-bacteriën. Op deze pagina meer over de ontwikkeling van Lab4. Hier meer over de produktie van probiotica.


ontwikkelingen probiotica

 

Het UMC Utrecht over het microbioom.

Rijksuniversiteit Groningen over het Dutch Microbiome Project.

Meer nieuws en informatie vind u in de blog van GezondMooiSlank.