Baby's eerste darmflora

Je eerste darmflora kreeg je als baby. Een pasgeboren baby heeft geen bacteriën in het spijsverteringssysteem. Binnen een paar uur na de bevalling beginnen bacteriën en microben het darmstelsel te bevolken (te koloniseren). Opvallend is dat baby’s die borstvoeding krijgen meer vriendelijke bacteriën (bifidobacteriën) hebben als baby’s die met de fles gevoed worden. Aanstaande moeders doen er goed aan om in de laatste 3 maanden van hun zwangerschap voeding te gebruiken met vriendelijke bacteriën zoals de lactobacil (L.) acidophilus en bifidobacteriën.

Bacteriën tijdens de bevalling

Vriendelijke bacteriën, ookwel probiotica genoemd, zijn belangrijk voor de baby tijdens de bevalling.
L. acidophilus komt via het geboortekanaal (vagina) bij de baby. De L. acidophilus beschermt de baby tegen andere bacteriën, helpt bij de spijsvertering en de aanmaak van vitaminen. De bifidobacteriën worden vooral via de moedermelk naar de baby gebracht.

Borstvoeding, ook voor bacteriën.

De vaginale bevalling en de borstvoeding zorgen dus voor belangrijke bacteriën en verlagen daarmee het risico op infecties in de kindertijd. Moeders kunnen hun baby’s voorzien van vriendelijke, goedaardige bacteriën. Vanaf de 6e maand zwangerschap verzamelen goede bacteriën zich alvast in het borstweefsel. Met de moedermelk worden ook goede bacteriën aan de baby gegeven.

MICROBIRTHING

Microbirthing bestaat al jaren. Ervaren verloskundigen voorzien babies bij een keizersnee van het microbioom van de moeder. Het is logisch dat zij dat bij een zieke moeder niet doen. Het mooiste cadeau van de moeder is een goed microbioom voor de baby. Deze overdracht bij een vaginale geboorte en bij borstvoeding is goed. Als het darmstelsel van de baby niet wordt bevolkt door de bacteriën van de moeder wordt dit gedaan door andere contacten. Liever die van mama dus. Hier meer informatie over het ontstaan van je eerste darmflora.