Dat je longen, hart en bloedvaten niet blij zijn met sigaretten-rook is duidelijk. Maar wat vinden je darmen van je dagelijkse dosis peuken? En vooral, wat vinden die bacteriën ervan. Roken heeft nogal wat nadelige effecten op je spijsvertering. ( misschien 1 goede bijwerking).

Je mond is het begin van je darmflora

Laten we in de mond beginnen; Roken vermindert de aanmaak van speeksel (je krijgt er een droge mond van). Minder speeksel betekent dat de verkeerde bacteriën in de mondholte kunnen groeien. Die verkeerde soort veroorzaakt o.a. een slechte adem. Ook dragen zij bij aan tandbederf, terugtrekkend tandvlees en ontstekingen in de mond die op hun beurt kunnen leiden tot hart- en vaat aandoeningen.

Van je mond naar je keel en borst; roken kan de maagzuurproductie stimuleren en het kan de maagklep teveel ontspannen waardoor maagzuur via de slokdarm omhoog komt. Dit kan de slokdarm beschadigen. Dat roken de maagzuur-productie stimuleert verhoogt weer het risico op maagzweren.

Wat doet roken met je dunne en dikke darm

Roken verhoogt ontstekingen en ontstekingsreacties in de dunne darm. Dit kan leiden tot een verhoogde permeabiliteit van de darmwand (leaky gut). Rokers hebben bijvoorbeeld vaker een Clostridium difficile (C. diff) infectie. Deze bacterie veroorzaakt diarree en andere darmproblemen.

Wat doet roken met je darmen
sigaretten, shag, sigaren en pijptabak en het effect op je darmen

De dikke darm raakt beschadigt door ontstekingsreacties. De laaggradige ontstekingen maar ook de ernstige vorm zoals de ziekte van Crohn die vaker voorkomt bij rokers.

Wat doet roken met je darmen?

Onderzoek naar de samenstelling van het microbioom in de darmen laat zien roken een impact heeft op de balans tussen de hoeveelheid en soorten bacteriën in de darmen. Die bacteriën vormen op de mucuslaag op de darmwand een belangrijke  beschermingslaag, een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem dat ons beschermt! Wat doet roken met je darmen? Het is schadelijk voor het gezond functioneren van je darmen.

Rokers in Nederland

  • 3,0% van de bevolking is een zware roker: zij roken 20 of meer sigaretten of shagjes per dag.
  • Jongeren tussen 20 en 29 jaar roken relatief het vaakst. In de leeftijd van 25 tot 30 jaar bevinden zich het meeste dagelijkse rokers. Bron Trimbos

Moet je stoppen met roken?

Het is goed voor je spijsverteringssysteem en reduceert het risico op veel (dodelijke) aandoeningen. Nogmaals moet je stoppen?

Zelf het besluit nemen lukt, maar het uitvoeren van het besluit is echt een uitdaging. Bereid je voor, zoek hulp en vergroot zo je kans op succes!.

Waarom zou je niet stoppen met roken?

Je wordt er dik van…..  Dit argument heeft in het verleden gezorgd voor nieuwe rokers en rooksters en remt mensen nu af om te stoppen. Jammer!

Waarom ontstaat overgewicht als je stopt met roken?

De gewoonte om de hele dag iets in je mond te stoppen wordt vervangen door snoep zoals mintjes. Meestal suikerrijke snacks. Sommige rokers gebruiken hun peuken als maaltijdvervanger. Op die manier houden zij hun gewicht op peil…..

Nicotine verhoogt het metablisme met ongeveer 10%, je verbrandt meer calorieën als roker. Als je stopt moet je tegelijkertijd op dieet. Met veel vezelrijk raw whole foods om de bacteriën in je darmen te ondersteunen. In deze blog meer over het verhogen van je metabolisme.

Wat kun je doen om niet aan te komen tijdens het stoppen?

Realiseer je dat stoppen met roken altijd samen gaat met een nieuwe dieet, een nieuwe lifestyle zonder tabak.

  1. Stel een smart-doel, zoek hulp, maak een plan. Deel je doelstelling met je omgeving.
  2. Focus op de voordelen, elke dag. Monitor de veranderingen en verbeteringen in je lijf en in je gezondheid. Bedenk dat het soms even slechter gaat (in het begin) om daarna snel te verbeteren. Angsten en irritaties horen bij het afkicken.
  3. Door een goede voorbereiding laat je je niet verrassen en niet uit het veld slaan in het behalen van jouw doel: onafhankelijkheid van nicotine.
  4. Plan al je vervangingsactiviteiten die de plaats innemen van je rookpauze, dat korte momentje van “genot”. Kauwgom, meditatie, wandelen, lezen, deelnemen in een support-group van stoppers, voedingssupplementen, een dieet. Alles wat jou maar helpt.
  5. Herinner jezelf steeds aan je doel en je motivatie. Plus, de lijst van positieve effecten voor je lijf. Beloon jezelf elke week 1 keer met een cadeau dat je betaalt met het geld dat je bespaart.
  6. Focus op gezond voeding met veel groenten, proteïnen en goede vetten. Bijvoorbeeld soep, stoofpotten, bouillon, noten, zaden en andere substituten voor het roken. Een plantaardig whole food dieet helpt hierbij.
  7. Overweeg voedingssupplementen die je dieet aanvullen met voedingsstoffen voor je spijsvertering (darmen), je brein en je algehele gezondheid (weerstand). Denk aan vitaminen, probiotica, antioxidanten en goede vetzuren.

Blog van Adrienne en Rinjo, 15 februari 2021.

afbeelding