PDS oorzaak en de triggers - PDS prikkelbaar darmsyndroom is in de meeste situaties gerelateerd aan voeding. Vaak wordt een restrictie van bepaalde voeding ingezet als poging om triggers te identificeren. Dieet-aanpassingen worden ook ingezet om symptomen te verminderen.

Er zijn echter verschillende oorzaken van PDS die niets te maken hebben met voeding terwijl er mogelijkheden zijn om symptomen te verminderen.

Darmproblemen

Er zijn verschillende condities en infecties die kunnen bijdragen aan de PDS-symptomen zoals winderigheid, diarree en verstopping. Voorbeelden zijn: SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) een overgroei aan ongewenste bacteriën in de dunne darm, darmontstekingen en parasieten.

Te weinig maagzuur en te weinig enzymen

Met het verouderen kan de productie van maagzuur en spijsverterings-enzymen afnemen. Hierdoor wordt het moeilijk er om de voeding te verteren en dat kan leiden tot PDS-symptomen zoals winderigheid, opgeblazen gevoel en opkomend maagzuur. Ook hebben bepaalde medicijnen invloed op de aanmaak van maagzuur.

Medicatie

Antibiotica, PPI (proton pomp inhibitors) en vrij verkrijgbare middelen tegen maagzuur kunnen allemaal de spijsvertering beïnvloeden en tot symptomen leiden. Antibiotica in het bijzonder heeft invloed op de bacteriën in de darmen en daarmee op de darmfunctie. PPI’s en maagzuur-middelen beïnvloeden het maagzuur en daarmee de vertering van de voeding.

Drugs, Roken en Alcohol

Zwaar drinken en of roken kan leiden tot teveel en te weinig maagzuur, verstopping en een opgeblazen gevoel. Allemaal symptomen van PDS. Langdurig veel drinken en roken kan leiden tot meer serieuze darmproblemen.

Hormonale veranderingen

De seks-hormonen, in het bijzonder oestrogeen, hebben een relatie met spijsverteringsklachten. Oestrogeen heeft een effect op het functioneren van spijsverteringsorganen. PDS lijkt ook twee keer zo vaak voor te komen bij vrouwen als bij mannen.

Te weinig bewegen

Regelmatig sporten en bewegen kan helpen om stress te managen en ondersteunt op die manier de spijsvertering. Te weinig beweging leidt uiteindelijk, op de lange duur, tot PDS-symptomen.

Uitdroging

Water is essentieel voor een optimale spijsvertering en is van vitaal belang in het verlichten van verstopping. In deze blog meer informatie over water.