Reizen en spijsvertering

We doen het steeds vaker en vooral ook verder. In het buitenland komen we in aanraking met een grote variëteit aan bacteriën die nieuw zijn voor ons lichaam. De bacteriën in het buitenland kunnen de vakantie verpesten. in deze blog over vakantie en spijsvertering een paar tips voor reizigers.

Naast de nieuwe bacteriën hebben we soms last van tijdsverschillen, slaapgebrek, (overmatig) alcohol-gebruik, luchtziekte, uitdroging en andere ongewenste stressoren. Wij merken dan dat het immuunsysteem begint te sputteren tegen de nieuwe bacteriën; soms met een opgeblazen gevoel en soms met verstopping.

Ook is de het risico op reizigersdiarree aanwezig. Dit overkomt ongeveer de helft van de reizigers. Reizigersdiarree komt van voeding en water met bacteriën die ter plaatse heel normaal zijn, maar die voor ons nieuw zijn. Meestal duurt de diarree bij reizigers 2 dagen maar kan tot aan 10 dagen duren. Daarmee verpest het een welverdiende vakantie of jet succes van een zakenreis.

Probiotica op reis.

Goede probiotica blijft stabiel bij kamertemperatuur. Maar in het buitenland, de tropen bijvoorbeeld, kan het veel warmer worden. Koel dan je voedingssupplementen. Begin 7 dagen voordat je op reis gaat. In het buitenland neem je 1 dosis in de ochtend bij je ontbijt en 1 ’s avonds bij je diner. Blijf probiotica gebruiken 1 tot 2 weken na thuiskomst.

Vakantie en spijsvertering

Tips voor reizigers:

  1. Eet voldoende proteïnen en groenten: vers en kleurrijk. Let op het water waar de groente mee is gewassen. Probeer alcohol en suiker te limiteren.
  2. Drink voldoende (water). Ook tijdens je vlucht. Blijf gehydrateerd.
  3. Zorg voor voldoende slaap.
  4. Bljf in beweging, wandel, plank, doe squats en push-ups.
  5. Zorg voor voldoende zon voor je vitamine D, of suppleer als je naar een gebied met weining zon gaat.
  6. Zorg voor voldoende vriendelijke bacteriën in je voeding.
  7. Gember helpt bij het verminderen van misselijkheid zoals bij reisziekte.

Prettige vakantie.