Internationale vrouwendag, nog even over een onderwerp waar we het niet zo vaak over hebben….

Internationale vrouwendag is geweest, de heldinnen zijn geëerd en het thema heeft aandacht gekregen. Hier vind je meer informatie over het internationale vrouwen-thema. Deze blog gaat over bacteriën in je vagina.

Wij van ProVen willen even stil staan bij een vrouwenprobleem dat zelden besproken wordt, waar bijna elke vrouw mee te maken krijgt en waar oplossingen voor zijn; het vaginale microbioom. Wat? Ja, de bacteriën die in je vagina leven, groeien, stoffen produceren en de pH-waarde (vaginale zuurgraad) bewaken of verstoren. Je vaginale flora dus.

Speciaal voor vrouwen, en voor de mannen die zich beroepshalve bezig houden met de bacteriën in vagina’s in deze blog wat meer informatie.

De vaginale flora

Plantjes in je vagina? Nee, maar wel veel bacteriën, goede en slechte. Het vaginale microbioom (alle bacteriën in je vagina) spelen een belangrijke rol voor de geslachtsorganen en de urinewegen. Bacteriën helpen je te beschermen tegen vaginale infecties en ontstekingsreacties en tegen een veelvoorkomende verstoring; BV, oftewel, bacteriële vaginose.

Er zijn honderden soorten stammen (soorten) bacteriën in de vagina, maar al die stammen worden gedomineerd door een paar soorten lactobacillen (melkzuur producerende bacteriën). Dit melkzuur helpt de pH (de zuurgraad) in de vagina te verlagen naar een waarde van 4,5. Deze zure omgeving beschermt de vagina tegen pathogene (ziekmakende) bacteriestammen die bijvoorbeeld een infectie kunnen veroorzaken.

bacteriën in je vagina

Studies hebben aangetoond dat de dominantie van specifieke lactobacillen-stammen een sleutelrol vervult in de ondersteuning van de vaginale gezondheid. Hoe diverser de samenstelling van het vaginale microbioom, hoe hoger het risico op problemen.

De balans tussen de goede of vriendelijke bacteriën en de ongewenste bacteriën kan beïnvloed worden door verschillende factoren zoals hormonale veranderingen, menstruatie, geboorte, de darmflora, hygiënische producten, glijmiddelen, sex (vooral het basische sperma), voorbehoedsmiddelen en antibiotica.

Praat over je vagina

Bespreek vaginale klachten met vriendinnen en met je huisarts of therapeut. Zoek kennis en advies op. Elke vrouw heeft enkele keren in haar leven te maken met een verstoring in de bacterie-balans. Het is echt een doodgewoon probleem, je bent niet de enige! De angst voor infecties, virussen of baarmoederhals-kanker leidt er toe dat te weinig vrouwen hulp zoeken. Doorbreek het taboe, het is jouw gezondheid.

Als je je zorgen maakt, als het niet lekker ruikt zoals je gewend bent, praat er over met je huisarts en onthoud dat de balans (homeostase) tussen de verschillende bacteriestammen in de vagina wordt beïnvloed door de bacteriën zelf maar ook door je weerstand (immuunsysteem) en de slijmproduktie (mucus).

Het ondersteunen van je weerstand, het werken aan je algehele gezondheid (rust, sport, voeding) kan ook bijdrage aan de gezondheid van je vagina. Supplementen met lactobacillen bereiken de vagina, oraal ingenomen “reizen” de vriendelijke bacteriën via spijsvertering, de anus, het perineum naar de vagina om daar: een plekje te veroveren, te groeien en te werken aan een goede pH-waarde.

Lees meer over een gezonde vagina hier bij GezondMooiSlank.