Sport en bewegen voor je spijsvertering.

Beweeg meer verteer meer. Sport en lichaamsbeweging ondersteunen je spijsvertering. Bijna iedereen weet dat een slechte spijsvertering je stemming kan beïnvloeden. Als je darmen niet lekker hun werk doen voel je je niet comfortabel, opgeblazen en vermoeid. Ook kan het invloed hebben op de beweeglijkheid van je darmen, verstopping dus.

beweeg meer verteer meer

Er is veel bewijs dat sport en lichaamsbeweging niet alleen je spijsvertering maar ook je stemming verbeteren. Onderzoekers hebben laten zien dat regelmatige lichaamsbeweging goed is voor je darmbacteriën, het verbetert de hoeveelheid en de samenstelling van goedaardige bacteriestammen, de vriendelijke bacteriën.

Cardio-training zoals wandelen, rennen, fietsen en de cross-trainer helpen de transit-tijd te verbeteren. Transit tijd is het aantal uren dat je lichaam nodig heeft om voeding te verteren en het afval uit te scheiden.

Lichaamsbeweging en sport voor de spijsvertering

Lichaamsbeweging kan klein beginnen. Start met 5 minuten wandelen en loop elke dag 1 minuut langer. Na een maand wandel je met gemak ruim een half uur. Dan verbrandt je ook nogeens 100 kcal extra.

In een sportschool kom je ook veel mensen tegen net als jij! Iedereen is begonnen met een paar oefeningen van 5 minuten. Ook in de sportschool bouw je "ongemerkt" je conditie op. Met cardio-oefeningen elke week een paar minuten langer heb je in een paar maanden een veel betere conditie, verbrandt je meer, wordt je vrolijker en verbetert je spijsvertering.

Sit-ups, crunches en andere oefeningen die zorgen voor het aanspannen van de buikspieren helpen om overtollige lucht uit je lichaam te drukken. (indien nodig).

Yoga en ademhalen

Stretchen en bepaalde yoga-oefeningen kunnen de spijsverteringsorganen ondersteunen.

Ademhalingsoefeningen (diep ademhalen) kan helpen de spieren te ontspannen en helpt je met stress om te gaan, dit komt ook de spijsvertering ten goede.

Via deze link kom je op een blog uit met een leuk gifje om je een ontspannende ademhalings-oefening te leren.

Op youtube een filmpje dat je begeleidt met een ademhalingsoefening.

In deze blog 10 tips over stress en spijsvertering.