Gezond eten, gezonde poep

Ieder van ons produceert meer dam 500 kilo poep per jaar. Meer dan de helft van deze poep bestaat uit bacteriën. In 1 gram poep vind je 100 miljard bacteriën en de helft hiervan leeft nog.

De verschillende soorten bacteriën, de bacterie-stammen, hebben invloed op de vorm van de ontlasting: harde ontlasting of zachte ontlasting.

De samenstelling van die miljarden bacteriën is buitengewoon complex en de soorten bacteriën variëren van persoon tot persoon.

Plantaardig eten

Bij een gevarieerd plantaardig dieet vind je ook een grotere variatie in de samenstelling van die miljarden bacteriën in de dagelijkse poep. De verschillende bacteriën produceren verschillende moleculen die de spijsvertering helpen en die effect hebben op de samenstelling van de ontlasting. Maar ook op de frequentie van ontlasten. In ons dieet moeten voldoende groente, fruit, volle granen (volkoren), bonen en fruit worden gebruikt. Deze voeding is rijk aan vezels die helpen de ontlasting vorm te geven en om de ontlasting door het lichaam heen te laten bewegen.

Ontlasting

goed epoep
goede poep

Ontlasting heeft ook vocht (water) nodig om vervoerd te worden. Te weinig drinken kan leiden tot verstopping.  Cafeïne en alcohol kunnen bijdragen aan uitdroging. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm blijft hoe meer water er aan onttrokken wordt, dus hoe dikker en harder de ontlasting wordt.

Samenvatting

Samenvattend, gezonde poep bestaat uit voedingsresten en bacteriën en bevat precies genoeg water om gemakkelijk te ontlasten. Eet de goede dingen en wat je in het toilet terug vindt ziet er gezond uit.

Leer meer over het bekijken (analyseren) van je eigen ontlasting.

Hier vind je informatie over de stool chart.