Antibiotica en IBD. Het gebruik van antibiotica, vooral de breed-spectrum antibiotica, wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op chronische darmontstekingen. IBD (onstoken darm) is Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. Volgens een nieuwe studie van Harvard medical en het Zweedse Karolinska instituut gepubliceerd in The Lancet.

IBD (chronische darmontstekingen) komen steeds vaker voor in Europa, de VS en landen met: een snelle economische groei, toenemende sanitatie (schoon drinkwater en riolering) en frequenter gebruik van antibiotica. Met de toenemende kennis en waardering voor de rol van het microbioom op de gezondheid rezen er zorgen en vragen over antibiotica en de veranderingen die dit medicijn aanbrengt in het microbioom in de darmen. Dit kan een impact hebben op het risico op darmziekten.

Groot onderzoek in Zweden

In de grootste studie (tot op heden) hebben de Zweedse onderzoekers laten zien dat frequenter gebruik van antibiotica gerelateerd kan worden aan het ontstaan van chronische darmziekten zoals colitis en crohn.

Het bevestigt wat velen al lang vermoeden: antibiotica hebben een schadelijk effect op het microbioom zegt Dr. Long Nguyen van het Massachusetts General Hospital en Harvard Medical School, Boston, U.S. Tot nu toe waren er geen grootschalige onderzoeken die dit vermoeden en deze theorie konden bevestigen.

Verdubbeling van het risico

In de ESPRESSO-studie deden 16000 nieuwe patiënten met colitis mee en 8000 nieuwe patiënten met crohn. Deze groep is vergeleken met 28000 broers en zussen en een controle groep van 117000 personen.

Gebruik van antibiotica is gerelateerd aan een dubbel zo hoog risico op IBD (na correctie voor verschillende risicofactoren). De hoogste relatie is aangetroffen tussen de breed-spectrum antibiotica en Colitis en Crohn.

Espresso studie

Volgens de onderzoekers zijn er in het verleden enkele kleinere studies gedaan waarvan sommige een follow up deden na een paar jaar. In tegenstelling tot de ESPRESSO-studie waarbij de onderzoekers over een periode van 10 jaar alle patiënten konden achterhalen. Zweden houdt al het medicijngebruik bij in een database. Dus konden de onderzoekers zuiver een complete populatie onderzoeken. De Zweedse medische registers zijn ideaal voor een onderzoek naar IBD volgens Professor Jonas F Ludvigsson, pediatrician van de  Örebro University Hospital, en professor van het Department of Medical Epidemiology and Biostatistics, Karolinska Institutet.

antibiotica en IBD

1% van de Zweden heeft IBD

IBD komt voor bij bijna 1% van alle Zweden en heeft een groot effect op de kwaliteit van leven van deze patiënten. Ook is er een verhoogd risico op sterfte en kanker. Opvallend is dat in Nederland slechts 0,5% van de mensen IBD heeft. Bron (1 op de 200, de helft van Zweden). Waarschijnlijk zijn  er meer patiënten in Nederland volgens deze bron