Je voeding heeft een direct effect op spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel. Voorkom het ontstaan van een opgeblazen gevoel door goede voeding te kiezen.

Wat versterkt een opgeblazen gevoel?

Kauwgom en koolzuurhoudende dranken zorgen ervoor dat je meer lucht consumeert.

Bij sommige mensen heeft de spijsvertering moeite met het afbreken van vezels (cellulose) en suikers zoals polyolen of oligosachariden uit bonen en groenten. Deze suikers worden ook vermeden in het FODMAP-dieet. Doordat deze vezels en suikers moeilijk verteren onstaan er gassen die druk geven op de darmwand.

Lactose overgevoelig?

Zuivel kan om 2 redenen tot een opgeblazen gevoel leiden; sommige mensen hebben te weinig lactase beschikbaar om de lactose (melksuiker) af te breken. Anderen reageren allergisch of overgevoelig op de proteïnen in de zuivel.

Te veel suiker maar ook teveel suikervervangers (ook kunstmatige zoetstoffen) kunnen leiden tot een verhoogde gasproduktie en dus pijn. Teveel lucht in de darmen komt vooral voor als de darmflora niet in balans is, de te hoge hoeveelheid suiker is vooral een voedingsbron voor de onvriendelijke bacteriën. Dit leidt verder tot een onbalans en tot symptomen zoals een opgeblazen gevoel.

Wat moet je juist wel eten?

Sommige voeding ondersteunt juist een goede spijsvertering en voorkomt daarmee het opgeblazen gevoel, vermindert ontstekingen en is voeding voor de vriendelijke bacteriën. Kruiden zoals gember, venkel, pepermunt en kamille hebben een verzachtend effect.

Yoghurt en gefermenteerde groenten zorgen voor meer vriendelijke bacteriën die ook in voedings-supplementen voorkomen.

opgeblazen gevoel
opgeblazen gevoel

Asperges, uien, knoflook, prei en bananen zijn goede voeding voor bacteriën. Let wel voor alle bacteriën, de vriendelijke en de onvriendelijke bacteriën in de darmflora. Als er balans is in het microbioom is dit goede voeding, anders niet.

De basis van je microbioom (darmflora met goede, neutrale en onvriendelijke bacteriën) wordt gevestigd rond het derde levensjaar. De samenstelling, de onderlinge verhouding van de darmbacteriën verandert per dag. De helft van je ontlasting bestaat uit dode bacteriën die ook weer aangevuld worden.

Voordat de koelkast was uitgevonden aten wij meer verse (onbespoten rauwe) voeding en meer gefermenteerde voeding, er was dus een permanente aanvoer van goede bacteriën. In het huidige dieet wordt juist geprobeerd om zo steriel mogelijk te eten. Bacteriën staan bijna gelijk aan bedorven voeding. Voedingssupplementen vervullen hierin een rol omdat er alleen geselecteerde en gecontroleerde bacteriestammen worden geconsumeerd.

Wat zijn enzymen?

Enzymen zijn moleculen gemaakt van eiwitten (proteïnen) en zij functioneren als starter voor verschillende chemische reacties in het lichaam. Vergelijk het met een vuurtje. Als je in de vlammen blaast voeg je extra zuurstof toe en brandt het hout harder. Enzymen ondersteunen de spijsvertering.

Wat doen enzymen?

Enzymen ondersteunen de spijsvertering. Een goed werkende spijsvertering voorkomt een opgeblazen gevoel.

Zonder enzymen wordt voeding niet goed afgebroken. Onverteerde voedingsdeeltjes bereiken de darmen en worden daar voeding voor de slechte darmbacteriën. Deze ongewenste darmflora zorgt ervoor dat de onverteerde voeding begint te rotten. Hierbij ontstaan gassen en komen er vluchtige vetzuren vrij. Deze vetzuren zorgen voor winderigheid en een opgeblazen gevoel. Teveel lucht in de darmen kan pijn doen.

Enzymen zijn niet alleen nodig voor de spijsvertering. Er is ook een soort enzymen genaamd metabole enzymen. De metabole enzymen helpen bij veel verschillende lichaamsfuncties zoals; denken, ademhalen, het behoud van het immuunsysteem en de controle over de lichaamsprocessen die afval en gif verwerken en afvoeren.

Zoals je ziet, enzymen doen veel meer dan alleen maar voeding verteren. Alhoewel de spijsvertering wel de meeste enzymen nodig heeft door de hoeveelheid en de soorten voedsel die wij eten. Veel mensen produceren niet voldoende enzymen voor de hoeveelheid voeding die zij eten. Een enzymen-tekort kan leiden tot zogenaamde spijsverterings-stress. Het betekent ook dat zij niet in staat zijn om alle voedingsstoffen op te nemen uit hun voeding. Dit is een van de eerste veroorzakers van chronische aandoeningen. Leer meer over enzymen op deze website.

Enzymen in je voeding

Voor veel mensen is het aanvullen van de voeding (suppleren) met enzymen een ideale manier om ervoor te zorgen dat de voeding goed en compleet verteerd en daarna opgenomen wordt. De praktijk toont aan dat niet alleen spijsverterings-problemen verdwijnen maar dat mensen zich veel beter voelen.

Supplementen met spijsverterings-enzymen combineren verschillende enzymen die de vertering van proteïnen, vezels, suiker en vet ondersteunen. Kies aub voor enzymen van plantaardige oorsprong, die werken in het hele spijsverteringskanaal bij verschillende zuurgraden (pH-waarden). Meer over enzymen op voeding-vertering-vitaliteit.