Goede voeding kan helpen om je brein, je hersenen, gezond te houden. Maar het is wel van groot belang dat die goede voeding ook terecht komt in de hersenen. Je moet ervoor zorgen dat de opname, de vertering van voeding in goede conditie is. Ondersteun het brein van je kinderen via hun darmen.

Dit geldt ook voor kinderen en, afhankelijk van hun leeftijd, kan het moeilijk zijn om kinderen gezond te laten eten. Som is het ook een uitdaging om hen te “sturen en te helpen” om gezonde lifestyle-keuzes te maken. Lifestyle-keuzes zoals; slapen, bewegen en sporten, managen van stress, buiten zijn om de conditie van hun spijsvertering te optimaliseren.

Microbioom van kinderen

Het microbioom, de vriendelijke bacteriën in hun darmen zijn belangrijk voor een optimale spijsvertering. De diversiteit (verschillende soorten) bacteriestammen bij peuters en kleuters beïnvloeden hun gedrag en welbevinden. Zo zien wij ook dat probiotica (vriendelijke of goedaardige bacteriën in de darmen) een positieve bijdrage leveren bij angstgevoelens, onzekerheid en concentratie (schoolprestaties).

ondersteun het brein van je kinderen via hun darmen

De eerste levensjaren van onze kinderen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de bacteriën in hun  darmen. Rond hun derde levensjaar is het microbioom al vergelijkbaar met dat van volwassenen. Bij de geboorte ontvangt een baby de eerste bacteriën, vervolgens worden de bacteriën aangevuld vooral via voeding.

Wij ontdekken steeds vaker en steeds meer over het microbioom van moeders tijdens hun zwangerschap, mama’s vriendelijke bacteriën helpen de ontwikkeling van het microbioom van hun baby. Er zijn zelfs bacteriën aangetroffen in moedermelk. Vanaf de 6e maand zwangerschap ontwikkelen goede bacteriestammen zich in het borstweefsel. Deze bacteriën zijn een belangrijk component van de moedermelk. De stammen bevinden zich in de borsten zolang er borstvoeding wordt gegeven.

Bij het opgroeien van de baby zijn er praktische richtlijnen die helpen zodat het kind een sterke gevarieerde darmflora (microbioom) kan opbouwen;

7 Praktische tips

  1. Geef kinderen veel verschillende (veel kleuren) groenten. De vezels van de groenten zijn prima voeding voor de vriendelijke bacteriën in hun microbioom.

2. Geef je kinderen zogenaamde pre-biotische voeding, prebiotica zijn vezels die gebruikt worden door darmbacteriën om te groeien. Voorbeelden zijn; uien, knoflook, prei, bananen, asperges, artisjok en rucola.

3. Geef je kind zo min mogelijk suiker. Suiker is voeding voor de onvriendelijke bacteriën in hun darmen.

4. Geef je kinderen probiotica; verse biologische yoghurt, kefir, zuurkool, kombucha, kimchi (let op is pittig!) en augurken/zilveruitjes. Kijk wat ze lekker vinden en geef het zo vaak mogelijk.

5. Geef je kinderen alleen antibiotica bij bacterieële infecties, dus niet bij virussen! Antibiotica kunnen niet alleen de ongewenste (pathogene / ziekmakende) bacteriën doden maar ook de gewenste vriendelijke bacteriën. Als je kind toch antibiotica nodig heeft ondersteun de darmflora dan met bewezen sterke en hooggedoseerde probiotica. Tegelijkertijd met de antibiotica. (2 uur tussen antibiotica en probiotica).

6. Wees zuinig, of vermijd, het gebruik van zeep en desinfecterende produkten. Omdat deze de bacteriën op de huid (huidflora) verwijderen of beschadigen. Laat kinderen vaak buiten maar lekker vies worden, is goed voor ze. 

7. Je kunt overwegen om een dagelijks voedingssupplement met bacteriën te gebruiken, vooral als het dieet van je kind te weinig verse groenten of te weinig van de bovenstaande voeding bevat. Let vooral op als je kind meerder antibiotica-kuren heeft gehad.

Wil je meer weten over de ProVen probiotica? Neem dan contact met ons op.