Je maakt je darmflora tijdens je eerste 30 maanden

Kinderen hebben tot aan 2,5 jaar de tijd om hun darmflora (microbioom) op te bouwen. Daarna verandert er weinig aan de samenstelling van de bacterie-stammen in hun darmen volgens nieuw onderzoek. Je maakt je darmflora dus tijdens je eerst 30 maanden aan. "Darmflora 1000 dagen"

darmflora kinderen in 1000 dagen

De studie, gepubliceerd in Nature, versterkt de belangrijke rol van borstvoeding als bron van goede bacteriën voor babies in hun eerste weken en maanden. Dit is een van de grootste klinische studies naar het microbioom in babies tot nu toe. Het onderzoeksteam identificeerde de bacterie Bifidobacterium als overvloedig aanwezig in de moedermelk. De bifidobacterie is een zogenaamde vriendelijke bacterie die veel gebruikt wordt in probiotica (supplementen met vriendelijke bacteriën).

Borstvoeding met bacteriën, zoals de bifodo-bacterie vermindert het risico op allergieën en overgewicht op latere leeftijd. Vanaf de 6e maand zwanger verplaatsen er zich al goede bacteriën van moeders darmflora naar haar borstweefsel. De onderzoekers geven aan dat de bifido-bacterie-stam ook een rol moet spelen als er geen moedermelk beschikbaar is. Effectief is het toevoegen van de gewenste bacterie-stammen aan flesvoeding.

De onderzoekers analyseerden 12.500 samples (ontlasting) van 903 kinderen in "the TEDDY study". De samenstelling van het microbioom, de darmflora van de babies ontwikkeld zich in 3 stadia;

  • Ontwikkelingsfase 3 - 14 maanden.
  • Transitiefase 15 - 30 maanden
  • Stabiliseringsfase 31 maanden en verder.

Van de geboorte tot aan de 30-ste maand maak je je eigen darmflora. Op deze pagina meer over de ontwikkelingsstadia van je microbioom.

Heeft u vragen over probiotica voor zwangeren, babies en kinderen neem dan contact met ons op. Ook op deze site treft u meer informatie aan over de ontwikkeling van het microbioom van babies.

Lees hier het hele artikel

www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181024131243.htm

Meer nieuws over de Teddy-study

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181024131304.htm

Wanneer ontstaat je microbioom?

Er is discussie over het moment dat je darmflora ontstaat. Sommige onderzoeken laten zien dat in de darmmoeder al bacteriën van mama bij de feutus terecht komen. Het laatste onderzoek laat zien dat dit NIET het geval is. In dit onderzoek is bij 20 baby's het meconium na de geboorte onderzocht. De 20 onderzochte baby's zijn geboren via een keizerssnede.

Wat maakt je microbioom?

De opbouw van je microbioom onstaat tijdens en direct al na je geboorte. De baby wordt tijdens de bevalling overspoelt met bacteriën en daarna is er het huidcontact met de moeder.

Wat beïnvloedt de ontwikkeling van de bacteriën?

De voeding, de lichamelijk activiteit en het medicijngebruik van de moeder. De conditie van moeders microbioom "maakt" het eerste microbioom van de baby.

Vroeggeboorte, de wijze van bevallen (vaginaal of keizersnede) en voeding (borstvoeding of flesvoeding) hebben een groot effect.

In de peutertijd speelt de voeding en het gebruik van antibiotica een grote rol. Ook het land waar je woont, je ethniciteit, genetica en eventuele broertjes of zusjes hebben invloed. Loop er een hond of kat door het huis? daar krijg je ook nieuwe bacteriën van.

Blog over baby's en microbioom