Probiotica voor baby's, de darmbacteriën in je baby. Vanaf de zevende maand van je zwangerschap ontwikkelt de darmflora van je kindje. Er komen bacteriën van jou in de foetus. Dit lijkt misschien vreemd. Bacteriën in je baarmoeder die ook nog eens in je kind terecht komen. Bacteriën zijn de basis voor de gezondheid van je baby.

Probiotica voor baby’s

De bacteriën in de darmen beschermen de baby en vormen een groot gedeelte van het immuunsysteem van de baby. Vroeger werd gezegd dat de baarmoeder steriel was. Inmiddels weten we dat vanaf de 7e maand goede bacteriën in jouw lijf zich naar je borsten verplaatsen en dat er goede bacteriën in de foetus terecht komen. Straks met de eerste borstvoeding, je colostrum, geef je de baby voedingstoffen en bacteriën.

Een goed ontwikkeld immuunsysteem beschermt je baby straks tegen schadelijk bacteriën. Een te actief immuunsysteem leidt tot overgevoeligheden en allergieën. Uiteindelijk kan dit leiden tot de ontwikkeling van astma.

De darmflora van je baby is na de geboorte ook belangrijk voor de aanmaak van bepaalde vetzuren, hormonen, vitaminen en de bescherming tegen ziekmakende schadelijke bacteriën. De bacteriën in de darmen, het microbioom, communiceert ook met het centraal zenuwstelsel. Het heeft zelfs invloed op de stemming van het kind, het risico op overgewicht en diabetes.

Probiotica baby's

Gebruik van probiotica en invloed op darmflora baby’s

Probiotica bij baby’s is een manier om bacteriën aan te vullen. Probiotica voor moeder en kind kan in de vorm van gezonde gefermenteerde voeding en in de vorm van voedingssupplementen. Aanvulling op je dieet dus. Gefermenteerde voeding is bijvoorbeeld yoghurt of kefir. Er zijn speciale voedingssupplementen voor aanstaande moeders en voor baby’s.

Het doel van probiotica voor baby’s is het inbrengen van verschillende stammen (soorten) probiotische bacteriën. Meestal in de vorm van poeder dat in een fles (probiotica voor fles gevoede baby’s) of op je tepel (probiotica voor borst gevoede baby’s) wordt toegediend. Geef je borstvoeding dan kun je de probiotica toevoegen aan afgekolfde melk. Probiotica aan voeding toevoegen kort voor het opdrinken, dus niet te warm.

Wij weten dat borstvoeding meestal voldoende gevarieerde bacteriën geeft. Bij sommige flesvoeding-formules wordt probiotica toegevoegd. Een belangrijke toevoeging aan flesvoeding is FOS en GOS. Dit zijn speciale vezels die een voedingsbodem zijn voor de goede bacteriën in de darmen. Ook is er babyvoeding met probiotica.

Probiotica, vriendelijke bacteriën, worden dus gebruikt om de baby goede bacteriën te geven in de vorm van: borstvoeding, verrijkte flesvoeding of als voedingssupplement. Borstvoeding bevat voldoende vezels, bij fles gevoede baby’s wordt het toegevoegd.

Jij geeft je baby een darmflora. De bacteriën waar je baby mee start zijn afkomstig van jou. Verschillende aandoeningen die veroorzaakt worden door een darmflora die niet optimaal is zijn daarom erfelijk.  

Tijdens de zwangerschap zorgen voor je bacteriën

Het microbioom in de darmen, alle soorten en stammen vriendelijke bacteriën, kun je ondersteunen. Bacteriën houden niet van zout, de slechte soorten doen het goed op suiker, stress belast de darmflora en goede bacteriën hebben voeding nodig om te groeien. Je voedt je goede bacteriën door gezond te eten. Gezond eten is vooral vers fruit en groenten.   

Een speciale vijand van een gezonde darmflora is antibiotica. De woorden zeggen het al “pro-biotica” betekent “voor het leven” en “anti-biotica” , tegen het leven,  is gemaakt om verkeerde bacteriën te neutraliseren. Een bijwerking van antibiotica kan zijn dat er een verstoring optreedt in je microbioom. Vaak herstelt het microbioom zichzelf na verloop van tijd maar ook wordt er probiotica gebruikt om het herstel t eondersteunen.

Probiotica bij geboorte

De vaginale geboorte overspoelt de baby met jouw bacteriën. Een goede start. Bij een keizersnede mist de baby die bacteriën van mama. Belangrijk is dat de baby zo snel mogelijk op de moederhuid wordt (aan)gelegd. De bacteriën op je huid wil je ook graag overdragen. Soms wordt micro-birthing toegepast. Er wordt vocht uit je vagina aangebracht op de oogjes en in de mond van de baby om jouw microbioom aan te brengen. Er zijn verschillen in de darmflora’s van vaginaal geboren kinderen en kinderen die met een keizerssnede geboren zijn.

Waar kan probiotica bij helpen?

Probiotica als toevoeging aan babyvoeding of als voedingssupplement vult de darmflora aan. Verschillende geselecteerde veilige bacterie-stammen worden toegevoegd. Deze toevoeging of suppletie moet bewezen veilig zijn. Niet elke lactobacillus-stam is goed! Ten eerste moeten de toegevoegde bacteriën in staat zijn om het maagzuur en de spijsverteringssappen in de baby te overleven. Ten tweede moeten de bacteriestammen ook nog eens een plek in de darmen kunnen vinden waar ze moeten groeien. Het samenstellen van probiotica voor baby’s is een jarenlang onderzoeksproces.

Probiotica vult de bacteriën aan. Maar wat gebeurt er als de baby geen optimale darmflora heeft? Even terug naar de functie van die bacteriën in de babydarmpjes De bacteriën vormen een belangrijk onderdeel van de weerstand tegen vreemde ziekmakende indringers. Zij vormen zo een groot gedeelte van het immuunsysteem. Verschillende veel voorkomende klachten komen gedeeltelijk voort uit een microbioom dat niet optimaal functioneert; overgewicht, diabetes, allergieën, overgevoeligheid, depressieve gevoelens, weerstand tegen stress, vermoeidheid.

Eczeem bij baby’s en kinderen

Er is een relatie tussen de darmflora en eczeem. Vaak is eczeem veroorzaakt door het darmmicrobioom en een voorteken van allergieën die uiteindelijk leidt tot astma. In het Swansea onderzoek is getest welke probiotica veilig zijn voor baby’s. Deze proefpersonen (moeders en baby’s) worden nu al ruim 10 jaar gevolgd. Wij zien daar een sterke afname in overgevoeligheid, aandoeningen in de bovenste luchtwegen en astma. Dit in vergelijking met leeftijdsgenootjes die niet deelnamen aan het probiotica-onderzoek.

Probiotica bij huilbaby’s kan misschien een optie zijn. In Maart zijn er twee Zwitserse onderzoeken van Nestlé gepubliceerd waarin wordt aangetoond dat probiotica een rol kunnen gaan spelen bij koliek. Koliek bij baby’s is een veelvoorkomende oorzaak van overmatig huilen. Het is de enige manier van communiceren van de baby. Maar de eerste aanpak blijft jouw intuïtie. Huilen is ook een verzoek om aanraking, contact en liefde en soms gewoon honger. In Februari is een review gepubliceerd waarin werd aangetoond dat probiotica de huiltijd met 30 tot 75 minuten per dag kan verkorten (bij huilbaby’s met koliek). Wij kijken uit naar de baby-voeding van nestlé met probiotica.

Wat kun je zelf doen voor je bacteriën?

Eet gezond, gevarieerd en vers. Minimaliseer zout, suiker en e-nummers. Beweeg en sport, reduceer je stress. Drink geen alcohol en geen frisdrank.

Je microbioom begint in je mond, je orale flora. Dagelijks orale hygiëne is belangrijk, 3 keer tandenpoetsen en geen desinfecterende mondspoeling gebruiken. Bij ontstekingen direct in aktie komen. Leef niet te schoon, te hygiënisch is zeker voor opgroeiende kinderen niet goed. Hun immuunsysteem moet leren en oefenen. Hoe meer overwonnen uitdagingen op jonge leeftijd hoe sterker hun afweersysteem.

Hoe kreeg je vroeger probiotica?

Voordat de koelkast was uitgevonden en er nog niet zoveel “houdbare voeding” was, aten mensen veel meer verse en gefermenteerde voeding. Appels van de boom, wortels uit de grond, verse volle melk, geen e-nummers en fermenteren was een mooie manier om eten te bewaren. (gefermenteerde voeding is rijk aan lactobacillen, gepasteuriseerde voeding is dood). Wij gebruikten ook minder antibiotica. Met dat oude voedingspatroon kreeg iedereen elke dag een portie goede bacteriën.

Samenvattend

Het microbioom van de moeder is bepalend voor het microbioom van de baby. De baby erft de bacteriën van mama. De zwangere aanstaande moeder ontwikkelt vanaf de 7e maand het microbioom van de baby en haar lichaam bereidt zich voor om bij de bevalling en de borstvoeding bacteriën over te dragen. Moeder moet na de geboorte weer sterk worden en gezond eten, niet alleen voor haar bacteriën. De baby heeft goede bacteriën nodig van mama, de omgeving, via (verrijkte) voeding, borstvoeding of suppletie.

Het kiezen voor gezonde voeding altijd in combinatie met het weglaten van ongezonde voeding die schadelijk is voor de bacteriën van moeder en kind.

Meer informatie over het ontstaan van je microbioom? Klik hier.

Meer weten over suppletie? Klik hier.

Rinjo Israels, Maart 2020.