Je hebt 10x zoveel bacteriën in je lijf als lichaamscellen. Er zijn goede en schadelijke bacteriën in je darmen. De ideale balans in je lijf is 85% goede en 15% slechte bacteriën. Het doel van probiotica is het ondersteunen van een goede verhouding slechte en goede of vriendelijke bacteriën. Hoe kies je: Bacteriën uit zuivel of probiotica?

Bacteriën in Zuivel, probiotische yoghurt

Het consumeren van probiotica uit voeding zoals yoghurt is 1 manier om meer vriendelijke bacteriën in je darmen te krijgen. Zuivel kan maagzuur en spijsverteringssappen (gal) bufferen en beschermt zo de goede bacterien om op de gewenste plaats, de darmen, te arriveren.

Een probiotisch supplement met bacteriën voor de darmen gebruik je tijdens een maaltijd. De voeding maakt de maag "minder zuur" waardoor de capsule met bacteriën de dunne darm bereikt en daar opengaat.

Waarom een probiotica supplement

  1. De meeste commerciële zuivelproducten (yoghurt met probiotica) bevat suiker dat helpt de slechte bacteriën, gisten en schimmels te voeden. Veel van deze yoghurts bevat afgeroomde melk, dus minder vet maar vaak meer suiker.
  2. Probiotica is over het algemeen vrij van zuivel (dat moet dan wel op het etiket staan!) een belangrijk voordeel voor mensen die geen of slecht zuivel tolereren.
  3. Yoghurt en zuivel uit de winkel zijn bewerkt en gepasteuriseerd wat verschillende goede bacteriën, enzymen en microben beschadigt waardoor er minder inzit.
  4. Commerciële yoghurt is over het algemeen kort gecultiveerd (vaak minder dan 8 uur), er is dan minder lactose omgezet in melkzuur. De zuivel is dan minder zuur, bevat minder bacteriën en bevat meer melksuiker (lactose).
  5. Probiotische supplementen bevatten specifieke stammen en gecontroleerde hoeveelheden bacteriën waarvan de werking en overlevingskracht bekend is. Probiotica zijn daarmee een meer zekere, betrouwbare, bron voor goede bacteriën.

Zuivel en probiotica

Bacteriën uit zuivel of probiotica?
Zuivel (yoghurt) helpt

Yoghurt (gefermenteerde zuivel) en bacterie-rijke voeding (gefermenteerde voeding) helpt een basis te leggen. Het is een goede achtergrond voor probiotica. probiotische voeding ondersteunt het milieu voor probiotica. Lees hier meer over het gebruik van probiotica.

Op deze pagina een interview met Nigel Plummer waarin hij uitlegt dat probiotische zuivel een mooie achtergrond vormt voor porbiotische supplementen.